Українці знову перейдуть на зимовий час: коли переводити годинник

Стрілку годинника потрібно перевести на годину назад
Українці знову перейдуть на зимовий час: коли переводити годинник
Годинник (фото: Pexels)
15 Жовтня 2021, 12:43
читать на русском

В останню неділю жовтня, 31 числа, Україна переходить на зимовий час. О четвертій годині ранку потрібно перевести годинники на годину назад.

Перехід на зимовий і літній час відбувається відповідно до постанови Кабінету міністрів України № 509 від 13.05.1996 року "Про порядок обчислення часу на території України". Аналогічний порядок обчислення часу діє на території ЄС на підставі Директиви 2000/84/ЄС Європейського Парламенту і Ради від 19.01.2001 про перехід на літній час.

Точний час можна подивитись тут.

Оскільки Верховна Рада так і не ухвалила закон про скасування сезонного переведення годинників, у ніч на 31 жовтня Україна перейде на "зимовий час".


Контекст. У березні 2019 року Європейський парламент підтримав рішення про припинення зміни літнього часу на зимовий із 2021 року. Від переходу на літній час відмовились Японія, Китай, Індія, Сінгапур та низка інших країн. У Європі на зимовий час не переходять Ісландія, Росія та Білорусь.

Як відомо, в Україні переходять на літній час щороку в останню неділю березня, а на зимовий - в останню неділю жовтня. Восени переводять стрілку на годину назад, а навесні - вперед.

3 березня Верховна Рада України ухвалила за основу проєкт Закону про обчислення часу в Україні (проєкт №4201).

Згідно з основними положеннями нового закону пропонується встановити єдиний час на всій території України - всесвітній координований час плюс дві години (UTC+2), а також скасувати  сезонний перехід часу.

Проте законопроєкт у цілому депутати не проголосували.

Читайте також наш матеріалУкраїна може скасувати перехід на літній час: до чого тут РФ та чому це допоможе увійти в ЄС 

Читайте також