Українців будуть штрафувати за генератори

Штраф накладається після звернення сусідів до поліції зі скаргами на шум.
Українців будуть штрафувати за генератори
Генератор
17 Червня 2024, 08:48
читать на русском

Через регулярні відключення електроенергії мешканці українських міст активно шукають альтернативні джерела живлення. Одним з таких рішень є генератори, які встановлюють на балконах.

Проте це може призвести до штрафів у розмірі до 510 грн, пише OBOZ.ua.

Ризики встановлення генераторів у квартирах

Використовувати генератори у квартирах небезпечно. Вони не лише створюють значний шум та виділяють чадний газ, але й можуть спалахнути або вибухнути через неправильну експлуатацію. Відповідно до правил пожежної безпеки, генератори повинні встановлюватися лише на відкритому повітрі та на відстані не менше шести метрів від вікон, дверей та гаражів. Це неможливо зробити у багатоповерхівках.

Як безпечно користуватись генераторами

Якщо ж мешканці вирішили встановити генератор на балконі, необхідно дотримуватися певних правил:

  • Стежити, щоб на пристрій не потрапила вода, аби уникнути перегріву, займання або ураження струмом.
  • Встановити на балконі детектор газу для запобігання отруєнню.
  • Використовувати інверторні та акумуляторні генератори, які повинні бути повністю закритими і з правильною синусоїдою.
  • Тримати вікна балкона постійно відкритими.
  • Заміряти рівень токсичного газу у квартирі та забезпечити пожежну безпеку.

Штрафи за порушення правил

Головний недолік генераторів — високий рівень шуму. Санітарні норми України дозволяють такий рівень шуму на прилеглих до житлових будинків територіях:

  • У денний час: 55-70 дБ.
  • У нічний час: 45-60 дБ.

Відповідно до закону "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", перевищення допустимого рівня шуму є підставою для штрафу. Кодекс адміністративних правопорушень передбачає:

  • Усне попередження.
  • Штраф для фізичних осіб у розмірі 85-255 грн та для юридичних осіб — 255-510 грн.
  • За повторне порушення штраф для фізичних осіб становить 255-510 грн, а для юридичних осіб — 850-2550 грн з конфіскацією генератора.

Штраф накладається після звернення сусідів до поліції зі скаргами на шум. Рівень шуму вимірює Санепідемстанція, яка складає відповідний акт. Поліція приймає заяву, складає протокол, опитує свідків та направляє справу до суду, який ухвалює рішення про штраф.

Нагадаємо,  директор компанії Yasno висловлював думку, що цієї зими українцям можуть давати світло на 5-6 годин на день. Але зазначив, що ситуація все ж може бути кращою.

Раніше директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко заявив, що найближчі кілька років ситуація зі світлом може стати значно гіршою. За його словами, взимку від 8 до 10 годин на добу може не бути світла в оселях українців аж до 2027 року.

Читайте також