Українців восени штрафуватимуть за несплату податків на квартири та будинки

Хто отримав квитанції та не сплатили податок, зобов’язані заплатити штраф
Українців восени штрафуватимуть за несплату податків на квартири та будинки
13 Вересня 2023, 06:02

Українці мали до 1 вересня сплатити податки за квартири та будинки, якщо площа їхньої нерухомості більша за "норму". Якщо вам не надійшла квитанція, ви можете не платити податок, але потім доведеться заплатити більше наступного року.

Про це повідомили в Державній податковій службі.

"Самостійне нарахування та сплата штрафних санкцій за затримку строків сплати грошових зобов'язань платником податків ПКУ не передбачено", - зазначають у службі.

Якщо ви повинні платити штраф, але вам не надійшла квитанція, ви можете не платити. Проте податок може бути нарахований у період до 1095 днів. Тобто, можливо, вам доведеться заплатити більше наступного року.

Хто і скільки платитиме

Податок нараховується лише на "зайву" площу. Місцева влада має право збільшити "норму", але найчастіше цього не робить, оскільки зібрані кошти надходять до бюджету.

"Норма" становить:

  • 60 квадратів для квартири – за кожний наступний квадратний метр потрібно сплачувати податок;
  • 120 квадратів для будинку – за кожний наступний квадратний метр потрібно сплачувати податок;
  • 180 квадратів, якщо є будинок та квартира – за кожний наступний квадратний метр потрібно платити.

Розмір податку на нерухомість у 2023 році

Розмір податку становить до 1,5% від мінімальної зарплати за минулий рік. Минулого року мінімалка була у розмірі 6700 грн (і не змінилася досі). Таким чином, максимальна сума податку на зайву площу становить 100,5 грн за квадратний метр. Як йдеться у роз'ясненні ДПС, не потрібно сплачувати податок на нерухомість, яка перебуває в окупації чи зоні бойових дій. Отримавши повідомлення про нарахування податку на нерухомість, громадянин зобов'язаний сплатити його протягом двох місяців.

Розмір штрафів

Розмір штрафу залежить від того, скільки затримали платіж. Так,
при затримці до 30 календарних днів включно штраф становитиме до 5% від суми нарахованого податку, затримка понад 30 календарних днів – 10%.

Нагадаємо, що штрафи за торгівлю без касових апаратів повертаються із 1 жовтня 2023 року. Українців попереджають, що вони будуть великими.

Читайте також