Українцям в Ірландії зменшили суми допомог

Уряд Ірландії вирішив скоротити щотижневі виплати втікачам від війни в Україні, щоб зменшити потік людей через кризу із житлом
Українцям в Ірландії зменшили суми допомог
Ірландія
10 Січня 2024, 23:57
читать на русском

Українські біженці, які приїдуть до Ірландії для тимчасового захисту, отримуватимуть зменшені виплати. Новоприбулих навчатимуть та допомагатимуть знайти роботу.

Зниження щотижневих ставок допомоги українцям уряд затвердив 9 січня, повідомляє independent.ie.

Надалі новоприбулі отримуватимуть допомогу в розмірі 38,80 євро на тиждень порівняно з поточною ставкою в 232 євро на тиждень. Водночас зміни не торкнуться понад 100 000 українців, які прибули до Ірландії раніше.

Новоприбулим біженцям з України організують навчання та підтримку навичок, щоб допомогти їм знайти роботу через місцеві офіси Intreo. Українцям, які отримують соціальну допомогу, доведеться звертатися до державної служби зайнятості.

Раніше в уряді заявили, що нові скорочені ставки соціального забезпечення приведуть Ірландію у відповідність до програм підтримки інших європейських країн.

Новоприбулим українським біженцям також буде надано 90 днів безплатного проживання у державному житлі, а потім вони самі відповідатимуть за пошук даху над головою.

Очікується, що нові норми почнуть діяти наприкінці січня.

Від початку війни в Україні в Ірландію прибули понад 102 тисячі українців.

Нагадаємо, програма підтримки українців в Ірландії може значно змінитися найближчим часом. Уряд розглядає варіанти скорочення допомоги. Один з основних аспектів, який можуть змінити, це безкоштовне проживання. Планують обмежити його до трьох місяців, після чого біженцям доведеться самостійно шукати собі житло. Також Ірландія надає українцям досить високі виплати – по 220 євро на тиждень. Їх можуть скоротити, адже вони значно перевищують соціальну допомогу в інших країнах Європи.

Читайте також

1