Українцям видадуть гроші на оплату комуналки

Виплати мають компенсувати зростання тарифу на електроенергію
Українцям видадуть гроші на оплату комуналки
Гроші на оплату комуналки
4 Червня 2024, 12:19
читать на русском

В Україні планують виплачувати монетизовані субсидії для громадян, чий дохід не дозволяє витрачати на комунальні послуги менш як 20% сімейного бюджету. Розмір субсидії буде визначатися індивідуально для кожного заявника.

У Міністерстві соціальної політики повідомили, субсидія компенсує зростання вартості електроенергії та залежить від середньомісячного сукупного доходу на одну особу. Оформити житлову субсидію можуть такі категорії громадян:

  • Одна з осіб, що зареєстрована у житловому приміщенні;
  • Людина, яка орендує житло, але при цьому важливо мати договір оренди;
  • Внутрішньо переміщена особа (ВПО), яка фактично проживає у житловому приміщенні без укладення договору оренди (необхідно додати документи, що підтверджують проживання за адресою домогосподарства, наприклад, довідка ВПО);
  • За заявою опікуна чи піклувальника неповнолітня дитина без батьківської опіки або недієздатна особа працездатного віку, над якою встановлено опіку;
  • Індивідуальний забудовник, якщо будинок не введений в експлуатацію, але плата за житлово-комунальні послуги вже нараховується (потрібно додати документи, що підтверджують проживання за фактичною адресою домогосподарства).

Коли призначається субсидія, то обов'язково враховуються доходи всіх осіб, зареєстрованих або задекларованих у житловому приміщенні. Тому при поданні заяви треба зазначити, хто фактично проживає у квартирі або будинку. Якщо хтось із родини перебуває за кордоном понад 60 днів на момент звернення, його необхідно виключити зі складу домогосподарства, і його доходи не враховуватимуться.

Наприклад, якщо у житловому приміщенні прописані троє осіб, але дружина з дитиною перебувають за кордоном понад 60 днів, субсидія буде призначена з розрахунку на одного члена домогосподарства, тобто на чоловіка.

У зв'язку з підвищенням цін на електроенергію окремі категорії отримувачів субсидій протягом наступного місяця мають звернутися до ПФУ за продовженням допомоги. Працюючі пенсіонери отримають доплати "заднім числом" після весняного перерахунку.

Читайте також