Українське ТОВ "ІНГУАР" за сприяння Миколи Удянського розробляє прототип бойової броньованої машини за стандартами НАТО

Машина стане у пригоді Сухопутним військам ЗСУ, спецпризначенцям та розвідникам
Головне
Українське ТОВ "ІНГУАР" за сприяння Миколи Удянського розробляє прототип бойової броньованої машини за стандартами НАТО
5 Червня 2023, 13:23
читать на русском

Київське конструкторсько-виробниче підприємство ТОВ “ІНГУАР” розробляє легкий бронеавтомобіль INGUAR класу MRAP за стандартами НАТО. Фінансування проєкту здійснює відомий український підприємець Микола Удянський.

Про це нашому виданню розповіли засновник ТОВ “ІНГУАР” Артем Ющук та ІТ-підприємець Микола Удянський.

Ідея виготовляти українські броневики належить молодій команді “ІНГУАР”. Здебільшого, хлопці  - випускники Київської політехніки. Учасникам команди від 22 до 30 років і до широкомасштабної війни вони займалися тюнінгом та ремонтом авто, а також створювали перегонові автомобілі для різних видів змагань. Паралельно молоді інженери дооснащували бронемашини, виготовляли окремі вузли та деталі.

Ідея створення власної бронемашини у нас з'явилася ще три роки тому, - розповідає  Артем Ющук. - Саме тоді, ще 20 жовтня 2020 року була заснована компанія і почалась поступова робота над проектом.  Після 24 лютого 2022 робота над проектом перейшла в нову фазу, та і впевненість в актуальності не потребувала підтверджень. У дослівному перекладі назва компанії означає “на сторожі”, тобто на сторожі рубежів, на захисті Батьківщини. А сам логотип був намальований мною на одній лекції в КПІ в звичайному зошиті. Пізніше переніс його у програму, в якій ми створювали креслення. З того часу він не змінювався.

Нині у команді працює 15 осіб, від молодих інженерів до майстрів з великим досвідом у сфері машинобудування. Зараз ми реєструємо власну торгову марку “Інгуар”, але маємо певні проблеми. Нещодавно отримали офіційне зауваження, що назва нашої компанії співзвучна з іншою - компанією “Ягуар”. Відстоюємо свої права, оскільки назви мають кардинально різний зміст, а діяльність компаній - абсолютно різну направленість. Займаємося бюрократією, яка забирає купу корисного часу.

Відразу після створення компанії ми почали займатися розробкою проєкту банально на маркерній дошці. Довго обговорювали концепцію, були в пошуках відмінностей, які б зробили машину унікальною і справді кращою за конкурентів. Коли вже стало зрозумілим, що це буде за машина і як вона працюватиме, ми почали шукати інвесторів. Познайомилися з відомим українським бізнесменом Миколою Удянським, обговорили всі деталі та домовилися про три етапи інвестицій. Перший етап інвестицій включає 20 млн грн на розробку прототипа авто, саме у цій точці ми зараз і перебуваємо. Прототип збираємо на своїх виробничих потужностях.

Сам Микола Удянський вважає, що нині на часі розвивати оборонну промисловість, створювати наукові розробки в цій галузі та виходити з ними на міжнародні ринки.

Найперше, я - українець, і друге, я - бізнесмен. Я аналізую сучасні потреби нашої держави і бачу, що оборонний ринок нині є перспективним і затребуваним, - приєднується до розмови Микола Удянський. - Хочеться, аби українці були серед лідерів у виробництві сучасного озброєння, тож я ухвалив рішення інвестувати у виробництво військової техніки. тому, коли мені написав Артем, я довго не вагався. Наше фінансування відбуватиметься у три етапи: перший етап - 20 мільйонів гривень на розробку прототипа. Вони уже надійшли до хлопців. Другий етап - 200 мільйонів на організацію серійного виробництва на рік. Третій етап капіталовкладень включатиме до мільярда гривень.

Що я хочу ще сказати. Звичайно, кожна інвестиція має приносити прибуток, не без цього. Але зараз для мене важливішим, окрім забезпечення фронту звичайно, є підтримка саме молоді і саме в Україні. Дивіться, ці хлопці - молоді і талановиті. Якщо вони не матимуть підтримки тут, то швидко знайдуть собі місце за кордоном і Україна знову втратить свої найкращі мізки, це раз. Друге: виробництво техніки - це і нові робочі місця, а вони так необхідні Україні, і податки до українського бюджету. Третє: такі виробництва - наукоємні, а значить є де розвиватися і працювати українським вченим. ну і четверте: ці хлопці - перші, але, я думаю, не єдині, кого я буду підтримувати. Я розглядаю ще кілька перспективних, на мою думку, українських оборонних проєктів, куди теж вкладати гроші.

Юридичний супровід проєкту здійснює Євген Пронін, керуючий партнер АО "Пронін і партнери", однієї з провідних юридичних фірм в Україні.

Ми “за” український мілітарний ринок, за його розвиток і просування, - говорить Євген. - Тому наше об`єднання усіляко підтримує хлопців з “ІНГУАР”. Ми впевнені, що вони вчасно і повністю виконають усі зобов'язання перед своїми діловими партнерами, зробити проект окупним та вийти з ним на міжнародні ринки. Ми ж, зі свого боку, будемо й надалі підтримувати компанію і допомагати розв'язувати юридичні проблеми.

Нагадаємо. торік у жовтні в Україні на базі Державного біотехнологічного університету відкрили Суberport institute. Засновниками інституту є доктор технічних наук Андрій Одарченко, народний депутат Юлія Гришина, та український ІТ-підприємець, президент холдингу EHOLD GRUP, науковець, Микола Удянський.

1