Уродженка РФ Наталія Куровська, яка фактично керує Департаментом політики закупівель Міноборони, саботує процеси забезпечення ЗСУ

Куровська не тільки провалює свою роботу та незрозуміло чому отримала нагородну зброю
Важливо
Уродженка РФ Наталія Куровська, яка фактично керує Департаментом політики закупівель Міноборони, саботує процеси забезпечення ЗСУ
Наталія Куровська
3 Липня 2024, 12:40
читать на русском

Уродженка російського міста Перм Наталія Куровська, яка обіймає посаду заступника начальника департаменту політики закупівель Міністерства оборони України Дмитра Кліменкова, відверто провалює свою роботу і саботує постачання для ЗСУ. При цьому вона навіть отримала відзнаку міністра оборони "Вогнепальна зброя".

Про це повідомляє нардеп VIII скликання Ігор Мосійчук.

Куровська та сутенерство

Мосійчук зазначив, що Куровська Наталія Сергіївна з осені 2023 року обіймає посаду заступника начальника департаменту політики закупівель Міністерства оборони України. Працевлаштував її на цю посаду - Дмитро Кліменков, заступник глави Міноборони.

Цікаво, що Наталя Куровська разом зі своїм ексчоловіком Олександром фігурували у кримінальному провадженні №2021101060000034 від 12.03.2021 за ч. 2 ст. 303 КК України (сутенерство або втягнення особи в заняття проституцією). Слідство з'ясувало, що Куровські у Whatʼs App створили групу «Love is». В ній розміщувались оголошення з пропозиціями щодо роботи для дівчат. Адміністратори вказували не лише місця побачень з клієнтом, а й потрібні параметри жінок та вартість послуг. Секс-бізнес працював у Києві, РФ, Білорусі, Казахстані, а також у Європі.

Влітку 2023 року Наталія Куровська розлучилась з чоловіком, який згідно з судовими документами втік, оскільки йому повідомлено про підозру у межах кримінального провадження за статтею про торгівлю людьми. Йому інкримінували вербування та переховування громадян з метою продажу сутенерам для сексуальної експлуатації у Королівстві Марокко.

Робота в Міноборони

Після розлучення Куровська і почала працювати у Міноборони, хоч не мала жодного досвіду у закупівлях та у сфері державного управління.

Проте це все не завадило тому, що у 2024 році Куровську нагороджено відзнакою міністра оборони «Вогнепальна зброя». Зауважується, що жодного позитивного результату від її діяльності немає. Щобільше, її дії на посаді заступника начальника департаменту політики закупівель свідчать про фактичний саботаж процесів забезпечення ЗСУ.

"Департамент політики закупівель Міноборони, управління яким фактично здійснює Наталія Куровська відверто провалює та саботує свою роботу. Приміром, оплачені Міністерством оборони ще в 2022 році балістичні шоломи у кількості 20 000 шт досі знаходяться у Варшаві. Товар готовий до передачі, проте Наталія Куровська та її куратор-шеф Дмитро Кліменков свідомо не дають вказівки підлеглим на прийняття товару на баланс", - написав Мосійчук.

Крім цього, ситуація з укладеними до 31 березня 2024 року контрактами - критична. Вони або виконані не в повному обсязі, або й взагалі не виконані зовсім.

"Із законтрактованих 503 тисяч штук кашкетів - поставлено 0. Із 60 тисяч літніх жіночих костюмів – поставлено трохи більше 12 тисяч штук. Чоловічі труси: 810 тисяч - поставлено 40 тисяч. Сорочка: законтрактованих 300 тисяч - поставлено 0, і т.д", - зауважують у "ЛЬВІВ ІНФОРМ".

Також не покращилася ситуація із забезпеченням харчування ЗСУ.  До прикладу, «Черкаський м'ясокомбінат» виконав не більше 10% обсягу своїх поставок, як і постачальник «Твій Хліб». Проте Куровська не вчиняє жодних дій.

"Простими словами це називається - фактичний саботаж процесів забезпечення ЗСУ".

До прямих функцій Куровської та Кліменкова входило створення та функціонування ДП "ДОТ" (державний оператор тилу), але досі не сформована наглядова рада, внаслідок чого діяльність цієї структури не контролюється взагалі.

Напрошується логічне питання:

  • то за які такі заслуги пан Кліменков протягнув на високу державну посаду уродженку РФ Куровську?
  • Куровську – яка фактично саботує процеси забезпечення ЗСУ та незрозуміло з яких причин отримала нагородну зброю?..

Декларація Наталії Куровської викликає питання

За 2023 рік, як розповів Мосійчук, Наталія Куровська на посаді заступника начальника департаменту політики закупівель Міноборони отримала 679 446 грн заробітної плати. Заощаджень чи інших значимих надходжень не задекларувала.

Уже в квітні 2023-го оформила право користування на автомобіль MAZDA CX-5 2018 року випуску, ціна якого в декларації 389 931 гривень (ціна суттєво занижена; оформлення авто на людину зі сторони часто використовується чиновниками для приховування корупційних коштів; офіційний дохід Куровської до квітня-2023 менший ніж ціна авто).

"Зауважимо, що можлива корупційна схема з автомобілем є всього лиш дрібницею, адже на початку 2024 року Наталія Куровська стала власницею квартири у Солом’янському районі столиці – покупку якої жодним чином досі не відобразила в декларуванні", - наголосив активіст.

Читайте також

1