Утримання одного нардепа обходиться українцям майже у 350 тисяч грн: на що йдуть витрати

У згадані 350 тисяч не включені зарплата нардепів та їхніх помічників
15 Грудня, 15:26 424

На потреби кожного народного депутата у кошторисі Верховної Ради на 2021 рік заплановано витратити понад 344 тисячі гривень, не враховуючи зарплату самого нардепа та його помічників.

Про це йдеться у документах, оприлюднених на сайті Верховної Ради України.

У кошторис Верховної ради на утримання одного депутата зокрема заклали:

  • Видатки на проїзд – 90 тисяч грн
  • Видатки на канцелярію – 1,5 тисячі грн
  • Видатки на телефонні розмови – 4,89 тисячі грн
  • Кошти на відрядження помічників – 8 тисяч грн
  • Кошти на утримання приміщень у виборчих округах – 2 тисячі грн
  • Кошти на організацію зустрічей з виборцями – 670 грн.
  • Кошти на оренду житла у Києві – 237,9 тисячі грн з помісячним розподілом відповідно до кількості днів у кожному місяці.

Разом сума цих витрат становить 344,31 тисячі грн.

Читайте також

Щоби зрозуміти, на що можна витратити ці гроші, проведемо певні розрахунки лише по окремих статях видатків.

Один літр 95-го бензину нині коштує приблизно 28 грн. Якщо виділених 90 тисяч грн на поїздки поділити на 28, то ми отримаємо 3214 літрів бензину, які повинен спалити нардеп за рік. Щоби використати увесь цей бензин при мінімальному розрахунку один літр на вісім кілометрів, виходить, що парламентарію треба "намотати" 25712 км, або ж проїхати усю Україну 25 разів (Відстань між крайніми північною та південною точками України становить 893 км, а між крайніми західною та східною — 1316 км).

На канцтовари нардепам виділяють по 1,5 тисячі грн, хоча ніби-то Верховна Рада має все необхідне для роботи. Якщо середня ціна простої ручки 10 грн, то їх можна купити аж 150 штук і щодня приходити на роботу з новою.  Або ж за ціною близько ста гривень купити 15 пачок паперу тоді, коли країна диджиталізується.

Майже п`ять тисяч йде на телефонні розмови кожного нардепа, хоча більшість українців за поповнення своїх мобільних платять самі. Особливо коли хочуть подивитися порно або пограти в ігри на роботі, як депутати на сесіях.

Читайте також

Зазначимо, що у розрахунок не включена зарплата нардепів, бо вона у кожного різна. Але загалом на оплату праці депутатів в кошторисі заплановано 655 410,5 тисяч грн.

Нагадаємо, витрати на потреби адміністрації президента Зеленського у 2021 році зростуть на 40% і складуть 1 млрд 266 млн грн.