В Києві невідомий розстріляв казахського опозиціонера Айдоса Садикова (фото)

Стрілянина відбулася на вулиці Ярмоли, коли журналіст сидів у припаркованому авто
Важливо
В Києві невідомий розстріляв казахського опозиціонера Айдоса Садикова (фото)
Айдос Садиков
18 Червня 2024, 15:18
читать на русском

Вдень 18 червня у Шевченківському районі Києва було скоєно замах на відомого казахського журналіста-опозиціонера Айдоса Садикова, який активно критикує казахську владу.

В його авто стріляли, після чого нападник втік з місця злочину. Садиков зараз знаходиться в лікарні у важкому стані. Зловмисника розшукують, повідомили у пресслужбі Нацполіції.

Стрілянина у Києві

Стрілянина у Києві

Зазначається, що невідомий підійшов до припаркованого автомобіля на вулиці Ярмоли і вистрелив у чоловіка, що сидів у ньому. Поруч була дружина потерпілого. Після пострілу він втік. Жінка обійшлася без травм.

Журналісти РБК-Україна з'ясували, постраждав казахський журналіст-опозиціонер Айдос Садиков. У якому стані після замаху — не уточнюється.

Айдос Садиков

Айдос Садиков

Хто такий Айдос Садиков?

Айдос Садиков народився в селищі Карабутак Актюбінської області, Казахстан, неподалік кордону з росією. Він закінчив історичний факультет Актюбінського педагогічного інституту.

Садиков став відомим через свою активну громадську діяльність і критичні виступи проти влади Казахстану. У 2010 році він був засуджений до двох років позбавлення волі за звинуваченням у "хуліганстві". Садиков та його прихильники вважали це звинувачення сфабрикованим.

Також він був головою Актюбінської обласної філії опозиційної Загальнонаціональної соціал-демократичної партії (ОСДП) "Азат" і намагався створити опозиційний громадський рух "Гастат" та незалежну профспілку на підприємствах нафтовидобувної компанії "СНПС-Актобемунайгаз".

Разом із дружиною Садиков веде YouTube-канал "БАСЕ", де критикує владу Казахстану та олігархів. Він також підтримував протести в Казахстані в січні 2022 року, коли для їх придушення вводили війська ОДКБ. У жовтні 2023 року Садикова оголосили в розшук за звинуваченням у "розпалюванні ворожнечі".

Сьогодні на його каналі було опубліковане нове відео під назвою "Президент Казахстану став маріонеткою російських агентів впливу".

Нагадаємо, що 12 червня у Сокільниках на Львівщині невідомі розстріляли з вогнепальної зброї авто кримінального авторитета на прізвисько “Джонік”. А за день до цього у Запоріжжі стріляли з вогнепальної зброї у місцевого посадовця Максима Денщіка, якого госпіталізували, однак зусилля лікарів виявилися марними.

Читайте також

1