В Україні одночасно оформлятимуть право власності на будинок та землю

Відповідний законопроєкт пройшов перше читання
В Україні одночасно оформлятимуть право власності на будинок та землю
Земля, будинок (фото: Pexels)
17 Червня 2021, 19:36
читать на русском

Верховна Рада ухвалила за основу у першому читанні законопроєкт №5048 щодо одночасного переходу прав на земельну ділянку у зв’язку з переходом прав на об’єкт нерухомого майна, який на ній розташовано.

Відповідне рішення депутати ухвалили на засіданні 17 червня, передає пресслужба парламенту.

Зазначається, що метою проєкту закону є усунення прогалин у правовому регулюванні питань, пов’язаних з оформленням та переходом прав на земельну ділянку у разі набуття права власності на нерухоме майно (житловий будинок, будівлю або споруду), що розміщені на ній.

Згідно з документом, пропонується встановити обов’язковість одночасного оформлення прав на земельну ділянку у зв’язку з переходом прав на об’єкт нерухомого майна (житловий будинок, будівлю або споруду), який на ній розташовано. А також зворотний порядок одночасного переходу прав на нерухоме майно у випадку переходу прав на земельну ділянку на якій розташовано вказане нерухоме майно (житловий будинок, будівля або споруда).

Проєктом пропонується уніфікувати вказані правила для переходу прав власності та всіх видів користування земельною ділянкою у випадку переходу права власності або права користування земельною ділянкою (сервітут, суперфіцій, емфітевзис (сільськогосподарські будівлі), постійне користування тощо) у разі набуття права власності на розташовані на такій земельній ділянці об`єкти нерухомого майна (житловий будинок, будівлю або споруду) шляхом внесення змін до статті 120 Земельного кодексу та статті 377 Цивільного кодексу, - йдеться у повідомленні.

Одночасно законопроєктом пропонується доповнити ст. 120 Земельного кодексу. Відповідні зміни також пропонують внести до статті 377 Цивільного кодексу, статті 7 Закону України "Про оренду землі" з метою конкретизувати норми та безспірність правового регулювання.

Нагадаємо, що від 1 липня в Україні запрацює ринок землі. Тому країна стане на крок ближче до успішних держав, де люди вільно можуть розпоряджатися своїм майном.

Читайте також

1