В Україні планують запустити потяги з Києва до Берліна

Такий поїзд з Києва до Берліну уже курсував до 2012, проте згодом він став занадто збитковим
В Україні планують запустити потяги з Києва до Берліна
Поїзд Укрзалізниці фото: Парламент.UA
8 Липня 2023, 16:46
читать на русском

Скоро в українській залізниці може з'явитися спільний з Німеччиною прямий рейс Київ - Берлін. Це ідея чеської залізничної компанії, яка хоче активно інвестувати в розвиток Укрзалізниці.

Про це в інтерв'ю Forbes розповів власник чеського приватного залізничного перевізника RegioJet Радім Янчура.

За словами Радіма, країни ЄС можуть використовувати залізничну інфраструктуру одна одної, сплативши за це фіксований тариф. Наразі чеська компанія вже співпрацює з Укрзалізницею, проте спільна робота становить лише 1%.

Однак після вступу України до ЄС ситуація може змінитися та дозволить поглибити співпрацю.

"До кінця 2024 плануємо суттєво збільшити частку українського напрямку, пасажиропотік має зрости втричі - до 500 000 пасажирів на рік", - каже Янчура.

Цього можна досягти збільшенням кількості прямих рейсів між Україною та Європою.

Так, наприклад, у 2023 році планують запустити новий рейс Прага - Чоп та заїжджати до станції Мостиська-2 у Львівській області.

Крім того, у наступному році компанія хоче запустити прямі рейси Київ - Берлін та Київ - Ганновер. Варто додати, що такий поїзд з Києва до Берліну уже курсував до 2012, проте згодом він став занадто збитковим.

Радім також розповідає, що його компанія хоче інвестувати в українську залізницю, щоб електрифікувати ділянку Чоп - Мукачево та побудувати пасажирську платформу й пішохідний міст на станції Мостиська-2.

Для України така співпраця означає розвиток туризму в західні області, що позитивно вплине на економіку. Наразі тривають обговорення нових проєктів.

Нагадаємо, з Чехії планують запустити прямий поїзд в Україну сполученням Прага-Ужгород. Спочатку будуть їздити два вагони, а згодом – до 12. Наразі тривають переговори Gepardexpres із "Укрзалізницею".

Читайте також

1