В Україні впали ціни на бензин та дизельне пальне

Поява вільних обсягів на ринку та стрімке зниження цін дозволить активізувати постачання по всій країні
В Україні впали ціни на бензин та дизельне пальне
Бензин, АЗС Фото: istockphoto.com
27 Червня 2022, 10:02
читать на русском

В Україні гуртова вартість бензину та дизельного пального впала нижче за роздрібну. Така ситуація склалась вперше від початку повномасштабної війни.

Про це свідчать дані моніторингу Консалтингової групи "А-95", передає Enkorr.

За минулий тиждень змінилися оптові ціни на нафтопродукти. Так, дизпальне торгувалось у діапазоні 51-62 грн/л, а бензин пропонувався в межах 48-55 грн/л.

Бензин протягом тижня втратив 1-2 грн/л. Тут діапазон торгівлі склав 50-54 грн/л. Бензин міні-НПЗ пропонувався по 48-49 грн/л в центральному регіоні та по 52 грн/л — в східних областях.

Водночас найнижчі ціни на дизель можна було зустріти в південному регіоні. В п’ятницю, 24 червня, дизель тут пропонувався по 51-54 грн/л, а з 17 червня ціна втратила 1-2 грн/л.

Західний регіон займає другу сходинку щодо цін на пальне. Тут дизель коштує в діапазоні 51-56 грн/л, що також нижче цін попереднього тижня на 1-2 грн/л. У доступі були як автонорми, так і вагонні партії. Вартість останніх перебувала на рівні 68 000 грн/т. В північних та центральних регіонах цінники на ДП скинули 3-4 грн/л за тиждень, і дизель в п’ятницю торгувався по 55-60 грн/л.

У східних регіонах  дизельне пальне стабільно дорожче. Його можна купити за 58-62 грн/л, що також свідчить про зниження цін на 3-4 грн/л.

В Консалтинговій групі "А-95" зазначають, що оптові ціни на бензин та дизпальне вперше з початку військових дій знизилися нижче за роздрібні, що свідчить про поступове наповнення ринку.

Поява вільних обсягів на ринку та стрімке зниження цін дозволить активізувати постачання по всій країні, де багато регіонів досі потерпає від нестачі пального, - кажуть експерти.

Нагадаємо, що у Мінінфраструктури очікують стабілізації ситуації з пальним до осені. Криза виникла через обстріли РФ інфраструктури для виробництва та зберігання пального.

Читайте також

1