В Україні з 1 квітня зросте мінімальна зарплата: яких змін очікувати

У результаті підвищення мінімальної заробітної плати також збільшиться мінімальна сума податків для фізосіб-підприємців, крім того, також підвищать гарантований розмір пенсії для певної категорії.
Головне
В Україні з 1 квітня зросте мінімальна зарплата: яких змін очікувати
Зарплата (Фото з відкритих джерел)
5 Березня 2024, 14:37
читать на русском

В Україні з 1 квітня мінімальну зарплату підвищать із 7100 до 8000 грн.

Про це повідомляє  OBOZ.UA.

В результаті підвищення мінімальної заробітної плати також збільшиться мінімальна сума податків для фізосіб-підприємців, крім того, також підвищать гарантований розмір пенсії для певної категорії.

У січні 2022-го мінімальна зарплата становила 6500 грн. З того моменту (з урахуванням даних за січень 2024-го) інфляція була на рівні 32,1%. Якби мінімалку підняли на той рівень, на який зросли ціни, то вона збільшилася б до 8586 грн. Замість цього вона становитиме лише 8000 грн.

Завідувачка сектору відділу досліджень якості життя населення в Інституті демографії та соцдосліджень при НАНУ Людмила Черенько розповідає: "Хоча 2023-й показав невелику інфляцію, в рамках 5,1%, проте, в умовах повномасштабної війни компенсувати мінімалкою втрати – це, звичайно, нереалістично. Підвищення мінімальної зарплати – це позитивний сигнал і для ринку праці. Але в тих умовах, що склались, і це підвищення вже є результатом".

Як впливатиме перерахунок на пенсії

Йтиметься про ті пенсії, які отримують українці у віці від 65 років, які виконали норми щодо стажу. За законом вони мають право на виплату в розмірі 40% мінімалки. Зараз це 2840 грн, а з 1 квітня – 3200 грн. Також зміняться і розміри деяких платежів та лімітів.

Як зміняться податки

Фізособи-підприємці (ФОПи) платять за себе ЄСВ з мінімальної зарплати. До квітня це 1562 грн, а після квітня – 1760 грн. Проти підвищення мінімалки традиційно виступає частина дрібного бізнесу. Але навіть такі підприємці ніколи не виступали проти індексації в межах інфляції. Людмила Черенько зазначає: мінімальна зарплата в Україні залишається однією з найнижчих у Європі.

Нагадаємо, у 2023 році роботодавці були звільнені від обов'язку нараховувати індексацію заробітної плати працівникам. Цього року ситуація змінилася. У статті 39 Закону України "Про Державний бюджет України на 2024 рік" визначено, що обчислення індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення провадиться наростаючим підсумком, починаючи з 1 січня 2024 року.

Читайте також

1