В Україні запровадять електронний акциз: як це працюватиме

Е-акцизи запрацюють з 1 січня 2026 року
Важливо
В Україні запровадять електронний акциз: як це працюватиме
Акцизна марка
30 Червня 2023, 18:54
читать на русском

Верховна Рада ухвалила закон, яким передбачається запровадження з 1 січня 2026 року електронної марки акцизного податку. Законопроєкт №8287 у другому читанні підтримали 252 депутати.

Про це повідомив голова Комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в Telegram.

“Законопроєкт переведе облік алкоголю, тютюнових виробів та рідин для електронних сигарет в електронний формат, спростить його та поборе тінь”, – написав депутат.

Що передбачає електронний акциз

1) Е-марка надасть можливість:

  • відстежувати рух алкоголю, тютюнових виробів, рідин для електронних сигарет від виробника/імпортера до кінцевого споживача;
  • контролювати повноту і своєчасність сплати сум акцизного податку за такі товари;
  • кожен громадянин зможе ідентифікувати продукцію та перевірити легальність походження товару.

2) створення Електронної системи обігу підакцизних товарів забезпечить електронну взаємодію між державними органами та суб’єктами господарювання:

  • обтяжливий процес замовлення паперових марок акцизного податку піде в минуле;
  • система ще на етапі замовлення розрахує та виставить рахунок до сплати в частині сум акцизного податку за замовлені марки.

Нагадаємо, 13 січня Верховна Рада прийняла за основу законопроєкти №8286 та №8287 щодо введення електронної акцизної марки на алкоголь та тютюнові вироби. Зокрема, законопроєкт №8286 передбачає запровадження електронної марки акцизного податку — QR-коду, який підтверджує сплату акцизного податку, легальність виробництва, ввезення, зберігання, транспортування та реалізації таких товарів. Таким чином, можна ідентифікувати продукцію і відстежити її переміщення від виробника/імпортера до кінцевого продавця у роздрібній мережі, включаючи перевізників таких товарів. Зробити це можна буде в “Дії”. Саме Мінцифри розроблятиме та впроваджуватиме систему.

1