В Україні затримали "праву руку" російського олігарха, який керував вивезенням титану для виробництва "Калібрів"

Офіційна посада затриманого – радник гендиректора металургійної корпорації "ВСМПО-АВІСМА", яка належить російському мільярдеру
Важливо
В Україні затримали "праву руку" російського олігарха, який керував вивезенням титану для виробництва "Калібрів"
24 Червня 2023, 15:37
читать на русском

Служба безпеки затримала у Дніпрі росіянина Олександра Федосеєва, який є "правою рукою" підсанкційного мільярдера Михайла Шелкова.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

За матеріалами СБУ, ці особи організували схему прихованого вивезення з України до рф титанової сировини. Там її використовували у військово-промисловому комплексі, у тому числі для виробництва ракет типу "Калібр", бойових літаків МіГ-35 та СУ-35, вертольотів Ка-52.

Офіційна посада затриманого – радник гендиректора металургійної корпорації "ВСМПО-АВІСМА", яка належить російському мільярдеру. Саме через неї Шелков налагодив постачання до рф корисних копалин з родовищ підконтрольного йому Демурінського гірничо-збагачувального комбінату на Дніпропетровщині.

За його дорученням, Федосеєв ще до 24 лютого 2022 року прибув в Україну для контролю за цим нелегальним бізнесом. За наявними даними, організатори "схеми" переправили до росії майже 11 тонн мінералів загальною вартістю майже 2 млн дол.

Федосеєв переховувався від правосуддя, але його затримали.

Під час обшуку у нього виявлено російський паспорт і документи з доказами незаконної діяльності.

Нагадаємо, раніше слідчі СБУ повідомили Шелкову і Федосеєву про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Наразі суд обрав Федосеєву запобіжний захід у виді тримання під вартою. Зловмиснику загрожує до 8 років тюрми.

Тривають комплексні заходи для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до "схеми".

1