В Укргідрометцентрі попереджають про сильну спеку цього тижня

Найближчого тижня температура в Україні стабільно підвищуватиметься
В Укргідрометцентрі попереджають про сильну спеку цього тижня
літо, спека (Фото: pexels)
3 Липня 2023, 18:53
читать на русском

В Україні найближчими днями очікується стабільне підвищення температури практично по всій території. Ніяких різких коливань температури не передбачається. Подекуди спека досягатиме +35°. Допомагатимуть її здолати локальні короткочасні дощі.

Про це в коментарі NV розказала синоптик Укргідрометцентру Наталія Птуха.

"Основною характеристикою першої декади липня буде підвищення температури до справжніх таких літніх значень. Хоча в кожному регіоні буде по-своєму, але загалом температура буде стабільно доволі висока", - каже вона.

Південь країни відчує найбільше цю теплу повітряну масу, каже синоптик. З 6 липня там температура вночі становитиме +21…+26, а вдень повітря прогріватиметься до +30…+35. На решті території вночі +17…+23 і трошки прохолодніше на заході, +14…+20, а в денні години по всій території вже +27…+33. Дещо свіжіше буде на заході та півночі, +24…+30. У таких діапазонах переважатиме і температура повітря на Київщині.

"Хоча у нас іде тепла повітряна маса, але все одно буде нестійка атмосфера. Це означає, що час від часу опади все ж таки в нас будуть. Звичайно, у вигляді цих короткочасних грозових дощів", - каже синоптик.

3 липня вдень грозові дощі очікуються в центральних, в Харківській, місцями в південних областях, а також на Прикарпатті та Закарпатті. 4 та 5 липня буде трохи менше опадів, переважно навіть без опадів. Лише на заході, а 5 липня і в північних областях - грозові дощі. 6 липня на правобережжі, а 8 та 9 липня вже по всій території України переважатимуть короткочасні дощі, місцями грози.

"Тобто на якісь стабільні антициклони ми не розраховуємо. Погода буде трошки мінливою, але це непогано, тому що за таких високих температур дощі необхідні", - пояснює Птуха.

Вона додала, що на півночі та на заході на початку тижня буде +21…+26, а вже у другій половині тижня прогнозується +24…+30.

"Вітер в Україні переважатиме західний, південно-західний помірних швидкостей. Можливі локальні посилення вітру під час грози, але поки попереджень як таких немає", - резюмувала синоптик.

Нагадаємо, літо 2023 обіцяє бути спекотним, подекуди навіть занадто. Зокрема, в липні та серпні температура перевищуватиме кліматичну норму. Це випливає з прогнозів народних синоптиків та метеорологів Укргідрометцентру.

Читайте також

1