ВАКС вирішив примусово привести до суду нардепа Шахова, якого звинувачують у недекларуванні майна на 88 млн гривень

Наступне засідання суду призначене на 1 березня
Важливо
ВАКС вирішив примусово привести до суду нардепа Шахова, якого звинувачують у недекларуванні майна на 88 млн гривень
Народний депутат України Сергій Шахов фото: УНІАН
21 Лютого 2023, 19:43
читать на русском

Колегія суддів ВАКС постановила здійснити примусовий привід народного депутата на судове засідання, який підозрюється у недекларуванні майна на 88 млн гривень.

Про це пише  Telegram-канал САП.

Згідно з даними джерел видання "РБК-Україна", йдеться про народного депутата Сергія Шахова.

Народний депутат проігнорував судові засідання без поважних причин.

"Так, 22.11.2022 ВАКС зобов’язував нардепа сплатити понад 5 тисяч грн штрафу за неявку у судове засідання та невиконання обов’язку підкоритися законним вимогам суду", - пише пресслужба.

В грудні суд ухвалив аналогічне рішення щодо накладення на підозрюваного двох максимально можливих грошових стягнень, розмір яких становив більше 10,7 тисяч гривень. Народний депутат, зі свого боку, вкотре проігнорував засідання. Наступне засідання призначено на 1 березня.

Зазначається, що Шахов звинувачується у декларуванні недостовірних відомостей. У 2020 році він не вказав інформацію щодо:

  • житлового будинку;
  • земельної ділянки в Київській області;
  • офісу;
  • належного майна та доходів, власником яких є особа, з якою він пов'язаний спільним побутом, має взаємні права та обов'язки.

Загалом депутат приховав майна на суму близько 88 млн гривень.

Нагадаємо, у червні 2022 року детективи НАБУ і прокурори САП завершили розслідування за підозрою народного депутата України VIII та IX скликань у внесенні недостовірних відомостей до декларації за 2020 рік. За інформацією ЗМІ, йдеться про нардепа групи "Довіра" Сергія Шахова.

За матеріалами справи, у серпні 2022 року Антикорупційний суд отримав обвинувальний акт щодо політика. Національне  антикорупційне  бюро звинувачує Шахова у приховуванні в електронній декларації за 2020 рік майна цивільної дружини Інни Журби. Зокрема, обранець не зазначив відомостей про її нерухомість (за даними журналістів-розслідувачів, у травні 2020-го Інна Журба також стала власницею восьми квартир і восьми паркомісць у елітній багатоповерхівці на Печерську), дві автівки Mercedes Benz GL450, 2015 року випуску і Land Rover Range Rover Autobiography, 2013 року випуску, корпоративні права (Журба має частку у "ТОВ Центр да Вінчі") та доходи.

Отже, слідство підрахувало: вартість незадекларованих активів і доходів становила 59,4 млн грн.

Починаючи з серпня, Антикорупційний суд близько десяти разів викликав Шахова на розгляд його справи. Однак політик жодного разу не з’явився. Частина судових засідань відкладалася за клопотанням захисника нардепа. Наприкінці вересня адвокат повідомила суду, що його клієнт перебуває у хірургічному відділенні столичної лікарні. Більше того під час лікарняного депутат брав участь у пленарному засіданні Верховної Ради.

Читайте також