Дослідження вчених: Коронавірус викликає у людей стрес та страх

Люди бояться за своє здоров'я та близьких
2 Лютого, 16:30

Вчені австралійського Університету Фліндерса провели опитування, в якому проаналізували, що більшість людей страждають на стресові розлади через  COVID-19.

Про це повідомляє Plos Оne.

Більшість людей повідомили про те, що переживають стрес. У 13,2% дослідники виявили ознаки посттравматичного стресового розладу (ПТСР). Це важкий психоемоційний стан, який може супроводжуватися тривогою, безсонням, депресією, панічними атаками.

Читайте також

На думку дослідників, у респондентів цей стан викликаний постійними страхами за своє здоров'я, а також здоров'я близьких людей. Примітно, що лише 2% із загальної вибірки повідомили про те, що зіткнулися особисто з COVID-19, ще у 5% захворіли близькі родичі або друзі.

У більшості учасників опитування травматичний стрес був пов'язаний з можливими небезпечними для життя подіями в майбутньому - зараження, хвороба, втрата роботи. Чималу роль в цьому зіграли ЗМІ, - заявили вчені.

В опитуванні взяли участь 1 040 жителів з 5 країн.

Нагадаємо, що група європейських вчених довела, що занадто суворі карантинні заходи шкодять психічному здоров'ю.

Вони виявили, що ті, чиї будинки мали вихід в особистий сад або хоча б на балкон, звідки відкривався вид на природний ландшафт, змогли зберегти більш позитивний настрій під час самоізоляції. Але ці речі були важливі в основному лише для проживання в зоні суворого карантину і мало вплинули на людей, яким дозволялися прогулянки на природі. Тому дослідники закликають до того, щоб при введенні заходів самоізоляції враховувалася можливість виходу з дому для прогулянок на відкритому повітрі.