У Таїланді люди почали проводити власні похорони, щоби оздоровити психіку

Церемонія стала особливо популярною під час пандемії коронавірусу
У Таїланді люди почали проводити власні похорони, щоби оздоровити психіку
Символічні похорони в Таїланді (Фото: pexels)
1 Лютого 2021, 01:00
читать на русском

У Таїланді в храмах проводять спеціальні церемонії — люди організовують символічні власні похорони, щоби "почати нове життя" без проблем і стресу.

Про нову церемонію розповіли учасники ритуалу, пише New York Post.

"Покійники" беруть квіти й лягають в труну, після чого їх накривають простирадлом, а монахи читають молитви. Спочатку потрібно лягти головою на захід, а потім розвернутися на схід. Коштує церемонія лише 3,3 долара, які витрачають на квіти, свічки та спеціальний одяг.

Як зазначає видання, такі церемонії проводять багато храмів у Таїланді. Наприклад, храм Wat Bangna Nai в Бангкоку під час пандемії приймає понад сотню людей на добу. Усі вони сподіваються, що цей ритуал оздоровить їхню психіку.

Я визнаю, що переживаю стрес, тому що маю менше доходів через пандемію, і впевнений, що всі тут почуваються так само, — сказав Нуцаранг Сіхард, 52-річний власник кіоску, який узяв участь у ритуалі.

Своєю чергою 23-річна Чонлатіт Німіменвай розповіла, що прийшла на церемонію, бо ворожка сказала їй, що її життя в небезпеці. Через це вона відчула стрес і зважилася на ритуал.

Чернець, який проводить цей ритуал, Пракр Прапатх Варанукідж розповів, що в мережі люди нерідко критикують цей обряд, проте він вважає, що подумати про смерть таким чином корисно.

Це нагадує людям, що колись ми помремо, тому нам слід уважно ставитися до того, як ми живемо, — сказав Пракр.

Читайте також

Нагадаємо, американські вчені дослідили, що у 18% пацієнтів, які перехворіли на коронавірус, діагностується психічні захворювання, зокрема підвищена тривога, депресія або безсоння протягом трьох місяців після позитивного тестування на COVID-19.