Суворі карантинні обмеження негативно впливають на психіку - вчені

Людям потрібно більше перебувати на свіжому повітрі
Суворі карантинні обмеження негативно впливають на психіку - вчені
Коронавірус (фото: Pexels)
14 Грудня 2020, 21:00
читать на русском
Група європейських вчених довела, що занадто суворі карантинні заходи шкодять психічному здоров'ю.

Дослідження опубліковано в журналі Science of the Total Environment.

Вчені з Баскського технологічного центру AZTI (Іспанія), університетів короля Абдулазіза (Саудівська Аравія) і Ексетера (Велика британія), Норвезького інституту дослідження природи, Норвезького університету природничих наук (Норвегія) і Центру когнітивних наук (Австрія) провели онлайн-опитування 6769 осіб з 77 країн.

При цьому вчені виявили, що ті, чиї будинки мали вихід в особистий сад або хоча б на балкон, звідки відкривався вид на природний ландшафт, змогли зберегти більш позитивний настрій під час самоізоляції. Але ці речі були важливі в основному лише для проживання в зоні суворого карантину і мало вплинули на людей, яким дозволялися прогулянки на природі. Тому дослідники закликають до того, щоб при введенні заходів самоізоляції враховувалася можливість виходу з дому для прогулянок на відкритому повітрі.

Читайте також

Вчені заявляють, що потрібні ширші дані про вибірку, куди увійшли б більше жінок, молодих і літніх людей, які найбільш сильно схильні до депресивних симптомів. Також необхідно з'ясувати, чи зникли ці прояви у тих, хто зіткнувся з жорсткими карантинними заходами, або збереглися донині.

Дослідження проходило під час першої хвилі коронавірусного захворювання в Європі, з березня по травень 2020 року. Але основну увагу дослідники приділили відповідям 5218 осіб з дев'яти країн, які демонстрували симптоми депресії і занепокоєння.

Нагадаємо, що раніше ВООЗ заявило, що в Європі зростає втома населення від пандемії COVID-19 та обмежувальних заходів.

1