Коронавірус може впливати на психіку хворих - лікар

Хворий у стані психотичного розладу несвідомо може завдати собі шкоди
Коронавірус може впливати на психіку хворих - лікар
Коронавірус, хворий, пацієнт (фото: Pexels)
8 Грудня 2020, 18:00
читать на русском

Коронавірус має здатність впливати на психіку людей, хворих на COVID-19. Зазвичай порушення виникають у тих пацієнтів, які вже раніше мали психічні розлади.

Про це повідомив завідувач пульмонологічного відділення Волинської обласної клінічної лікарні Олег Яковенко у Facebook.

За його словами порушення психіки найчастіше виникає у тих, хто уже має певні фонові розлади психіки.

Окремо хотів би сказати про порушення психіки у хворих з COVID-19. Виникає, як правило у хворих, які вже мають фонові психічні розлади, - сказав він.

Лікар зазначив, що це може бути гіпоксія головного мозку, тривале безсоння та психоемоційний стрес пацієнта, який протягом тривало часу перебуває у важкому стані, дивлячись на свої та чужі страждання та ще й в повній ізоляції від рідних. Саме ці порушення найчастіше роблять свою негативну справу, тому такі пацієнти здатні до самогубства.

Читайте також

За його словами, більшість хворих лікуються з надією на одужання, проте частина хворих благають, щоб швидше це все скінчилось.

Хтось, у стані психотичного розладу несвідомо завдає собі шкоду (зриває кисневу маску, зриває крапельниці з ліками, відмовляється від лікування), в когось, на жаль, прослідковується суїцидальна поведінка, - наголосив Яковенко.

Лікар закликав слідкувати за психічним станом своїх пацієнтів, а також кликати на допомогу психіатра, щоб також запобігати біді. За його словами, далі на таких пацієнтів чекає тривала психологічна реабілітація та тепла опіка зі сторони рідних.

Нагадаємо, 22 вересня у Київській міській клінічній лікарні №4, в якій лікуються пацієнти з коронавірусною інфекцією COVID-19, за дві доби двоє чоловіків наклали на себе руки. Обидва вистрибнули з одного і того ж вікна другого поверху.

Речниця Київської міської прокуратури Надія Максимець повідомила, що попередня версія слідства — самогубство. Порушено кримінальні провадження. Наразі правоохоронці шукають свідків та встановлюються обставини події.

У Дніпрі застрелився лікар через підозру у нього COVID-19.

1