У кожного п'ятого, хто перехворів на коронавірус, виявляють психічні розлади – вчені

За останні три місяці у COVID-позитивних хворих виявляють удвічі більше психічних хвороб
У кожного п'ятого, хто перехворів на коронавірус, виявляють психічні розлади – вчені
Психічні хвороби (Фото з відкритих джерел)
10 Листопада 2020, 17:03
читать на русском

Американські вчені дослідили, що у 18% пацієнтів, які перехворіли коронавірусом, діагностується психічні захворювання, зокрема підвищена тривога, депресія або безсоння протягом трьох місяців після позитивного тестування на COVID-19.

Результати дослідження оприлюднили в журналі журналі Lancet Psychiatry.

Аналіз, проведений дослідниками Центру біомедичних досліджень охорони здоров'я Оксфорда та Національного інституту медичних досліджень, також виявив, що під час пандемії у психічно здорових людей на 65% більше шансів діагностувати COVID-19 незалежно від віку, статі, раси та стану фізичного здоров`я.

Ця знахідка була несподіваною і потребує розслідування. Тим часом наявність психічного розладу слід додати до переліку факторів ризику для COVID-19, – вважає доктор Макс Таке, один із авторів аналізу.

Розрахунки провели на основі майже 70 мільйонів медичних карт США, включаючи понад 62 тисячі випадків легкого перебігу захворювання на COVID-19. Частота будь-якого діагнозу психічного захворювання за 14-90 днів після діагностики коронавірусу становила 18,1%, у тому числі 5,8% – першим діагнозом.

Професор психіатрії з Оксфордського університету Пол Харрісон заявив, що потрібні додаткові дослідження, щоб встановити, чи може психічний розлад бути безпосередньо пов'язаний із зараженням коронавірусом.

Крім того, особливо загрозливим після захворювання на COVID-19 виявилось зростання у два рази діагнозу хвороби Альцгеймера. Зазначаються також часті ускладнення у вигляді інсульту, менінгіту і пошкодження периферичної нервової системи.

Читайте також

Лікарі зауважують, що лише час покаже, чи зростатимуть випадки психічних захворювань після пандемії коронавірусу. Однак, вчені дійшли висновків, що треба вживати конкретних заходів для пом'якшення впливу пандемії на психічне здоров'я людей.

Важко судити про важливість цих висновків, можливо, не дивно, що це трапляється дещо частіше у людей із коронавірусом, які, зрозуміло, переживали, що їм може стати серйозно погано, і яким також доведеться пережити період ізоляції, – сказав Девід Кертіс, почесний професор Лондонського університету королеви Мері, який не брав участі у дослідженні.

Нагадаємо, нещодавно у Києві за два дні двоє людей наклали на себе руки в медичних закладах, де лікувались від коронавірусної хвороби.

1