В Одесі суд скасував штраф чиновниці за порушення карантину

У суді повідомили, що поліція не надала достатньо доказів
В Одесі суд скасував штраф чиновниці за порушення карантину
Правосуддя (Фото: picabu)
10 Листопада 2020, 17:14
читать на русском

Приморський суд Одеси скасував штраф для директора департаменту культури та туризму міськради Тетяни Маркової за порушення карантину під час святкування дня міста 2 вересня.

Про це пише Радіо Свобода.

Зазначимо, що 14 вересня правоохоронці повідомили президенту України Володимиру Зеленському (досьє Зеленського) про відкриття кримінального провадження, а 15 вересня склала адміністративний протокол на організаторку святкування дня міста – директорку департаменту культури та туризму Одеської міської ради Маркову.

Як посадова особа за порушення статті 44-3 Кодексу про адміністративні правопорушення, вона мала б сплатити від 34 до 170 тисяч гривень. Більшість учасників заходу були без масок, вони також не дотримувались соціальної дистанції – спеціальна жовта розмітка була нанесена на бульварі.

Читайте також

29 жовтня Приморський районний суд скасував протокол про адміністративне правопорушення. Відповідне рішення оприлюднене у реєстрі. Суддя Лариса Єршова вирішила, що поліція не надала достатньо доказів щодо відповідальності за порушення карантинних норм з боку саме Маркової.

У рішенні суду йдеться, що статтею 44-3КУпАП передбачена адміністративна відповідальність за порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України "Про захист населення від інфекційних хвороб", іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами. Зазначена норма закону є бланкетною, тобто такою, що не називаючи конкретних ознак правопорушення або називаючи лише їх частину, відсилає для встановлення змісту ознак правопорушення до інших нормативних актів, які не є законами про адміністративну відповідальність, а тому у протоколі про адміністративне правопорушення має бути зазначена відповідна стаття певного нормативного акту (частина, пункт) та має бути викладено їх зміст.

Читайте також

Єршова наголосила, що в протоколі про адміністративне правопорушення лише стверджується, що Маркова порушила урядову постанову № 641 про карантинні заходи від 22 серпня 2020 року, але поліцейський не називає в тексті конкретних порушених норм законодавства, отже не розкриває суть адміністративного правопорушення.

1