Вчені з'ясували, чи впливає високий рівень тестостерону на успішність чоловіка

Вони провели аналіз генетичних даних
5 Серпня, 04:09 773

Науковці виявили, що рівень тестостерону може бути вище у чоловіків, які мають вищу освіту і займаються підприємництвом. Втім, жодних генетичних механізмів впливу тестостерону на успішність вони не виявили.

Про це йдеться у журналі Science Advances.

Вчені з Бристольського університету (Велика Британія) і Норвезького університету науки і технологій вивчили дані Біобанку Великобританії по 306 248 людям і провели аналіз генетичних варіантів, пов'язаних з тестостероном.

Потім вони з'ясували, як ці варіанти корелюють з соціально-економічним становищем учасників, включно з фінансовим доходом, рівнем освіти, самооцінкою і загальним станом здоров'я.

Раніше вважали, що чоловіки з високим рівнем тестостерону заробляють більше за інших, займають більш престижні посади або управляють власним бізнесом, живуть в найбільш благополучних районах. Втім, вчені з'ясували, що це частково не так.

Науковці вважають, в цьому є прямий причинно-наслідковий зв'язок. Зокрема в тому, що тестостерон може зробити людину агресивною і здатною йти на ризик. Тому такі якості здатні допомогти досягти високого соціального статусу.

Проте генетичних механізмів впливу тестостерону на всі ці фактори вчені не виявили, тому зробили висновок, що його підвищений рівень цілком може бути не причиною, а наслідком загального добробуту у чоловіків.

Нагадаємо, що науковці з Університетського коледжу Лондона з'ясували, що алкоголь у мінімальних кількостях корисний для людей, які страждають на серцево-судинні захворювання.

Читайте також