Американські вчені створили пластик, який повністю розкладається у воді та землі

Процес розкладання може зайняти від декількох днів до тижнів
Американські вчені створили пластик, який повністю розкладається у воді та землі
Пластик, що розкладається у воді та землі (фото: sciencenews.org)
22 Квітня 2021, 23:00
читать на русском

Вчені-хіміки Каліфорнійського університету створили пластик, який може повністю розкластися у воді або компостній ямі. З нього можна виготовляти екологічно чисте пакування для їжі та пластиковий посуд.

Як повідомляє Science News, науковці створили спеціальні речовини, які при додаванні в пластик дають йому змогу розкладатися повністю за кілька днів або тижнів в стандартному компості або у водопровідній воді.

Так, дрібка ферментів, що "розжовують" полімери, може зробити біорозкладаним пластикове упакування та посуд, який можна буде компостувати. Також при помірному нагріванні плівки пластику, закріплені ферменти розпадаються на звичайний компост або просту водопровідну воду протягом декількох днів до тижнів.

Пластик, що розкладається у воді та землі

Пластик, що розкладається у воді та землі (фото: sciencenews.org)

За словами вченою з Каліфорнійського університету в Берклі та Національної лабораторії Лоуренса Берклі, додавання полімерних ферментів у пластик допомагає йому повністю розкладатися у звичайному середовищі - компостній ямі або воді.

Контекст. Впродовж останніх 70 років у світі виготовили понад шість мільярдів тонн пластику, з яких переробили всього 9% і ще 12% спалили. Основна ж маса пластика розкидана по смітниках, плаває у воді та проникає в живі організми. Його мікрочастинки можуть осідати в живих тканинах і викликати різні патології.

Водночас до 2045 року чоловіки на Землі зможуть втратити здатність розмножуватися через вплив хімікатів, які змінюють людські гормони.

Читайте також

1