До 2045 року чоловіки планети можуть стати повністю безплідними – вчені

Втрату репродуктивних можливостей пов`язують із глобальним потеплінням та впливом хімікатів
До 2045 року чоловіки планети можуть стати повністю безплідними – вчені
Чоловік і жінка (Фото: Depositphotos)
16 Березня 2021, 23:10
читать на русском

До 2045 року чоловіки на Землі зможуть втратити здатність розмножуватися через вплив хімікатів, які змінюють людські гормони.

Про це стверджує одна з головних дослідниць репродуктивного здоров'я Шонна Свон, пише видання Politico.

Нинішній стан репродуктивних справ не може продовжуватися й при цьому не загрожувати виживанню людства, - сказала вона.

За словами Свон, мало хто знає про загрозу здатності розмножуватися.

Чотири роки тому вчена розрахувала, що кількість сперматозоїдів у середньостатистичного чоловіка на Заході скоротилася на 59% за період з 1973 до 2011 року. Ці розрахунки потрапили в заголовки про "спермагеддон". Тепер Свон, яка також працює епідеміологом в Медичному центрі Маунт-Сінай у Нью-Йорку, описує ще страшнішу картинку в своїй новій книзі під назвою "Зворотний відлік" (Count Down - англ.).

Згідно з поточними прогнозами, кількість сперматозоїдів у чоловіків в середньому досягне нуля в 2045 році. Це означає, що половина людей чоловічої статі на Землі не будуть здатні дати потомство взагалі. А інша половина будуть дуже близькі до такого стану, - вважає Свон.

Вчена пояснює, що причина - дедалі більший контакт з хімічними речовинами, які руйнують ендокринну систему людини. Адже ці речовини є у всьому: від пластику, електроніки, упакування для продуктів і пестицидів до засобів особистої гігієни й косметики. Ці хімікати є в тілі майже кожного на Землі.

Читайте також

Речовини, такі як бісфенол А і фталати, порушують нормальну гормональну функцію. Зокрема, вони впливають на тестостерон і естроген. Навіть у малих дозах вони становлять особливу загрозу для ненароджених дітей, чиї тіла все ще на етапі розвитку. Серед інших факторів, які можуть вплинути на глобальну народжуваність - поширення контрацептивів, культурні зміни, ожиріння й куріння.

Дослідження показали, що у маленьких хлопчиків частіше розвиваються аномалії статевих органів. А з 1982 року рівень тестостерону падає приблизно на 1% на рік. Для жінок ситуація теж погана. Кількість викиднів впродовж останніх двох десятиліть зростала на 1% щороку. А у дедалі більшої кількості дівчаток наступає раннє статеве дозрівання, - констатувала Свон.

Якщо ці тенденції збережуться, за словами Свон, in vitro й інші технології штучної репродукції стануть необхідністю.

Читайте також

Свон також додала, що надія на те, що чоловіки залишаться здатними розмножуватися у найближчі десятиліття, все ж є. І причини для такого оптимізму дають миші. В 2017 році було проведене дослідження, в ході якого гризуни контактували з естрогенними хімікатами одразу після народження, більше за своє життя не потрапляли під вплив таких речовин. В результаті кількість сперматозоїдів у них повністю відновлювалася до норми через три покоління.

1