Вдовиний горб: що це таке та як його позбутися

Вдовиний або клімактеричний горб завдає чимало неприємностей через те, що псує зовнішній вигляд людини
Вдовиний горб: що це таке та як його позбутися
Вдовиний горб

Вдовиний горб (клімактеричний, шийний, бухгалтерський горб, “холка”) – локальне відкладення жирової тканини у зоні сьомого хребця. Воно завдає людині немало мороки через непривабливий зовнішній вигляд.

Попри те, що він має назву вдовиний горб, від цієї проблеми можуть потерпати абсолютно усі – жінки, чоловіки та навіть діти. Головною причиною таких змін в організмі є гіподинамія, тобто малорухливий спосіб життя, пояснив Фактам ICTV мануальний терапевт Юрій Степаненко. А про те, як позбутися проблеми, розповів ортопед-травматолог Максим Волков.

– Зона сьомого хребця, шийно-грудного переходу, малорухлива. У повсякденному житті середньостатистичної людини мало завдань, під час виконання яких працювали б м’язи цього відділу. Через це відбувається лімфатичний застій, порушується ліпідний обмін, і жирова тканина накопичується, – пояснює Юрій Степаненко.

Раніше такий дефект був характерний для жінок зрілого віку, через що він і отримав назву, проте зараз у зоні ризику представники усіх професій, де передбачено мало рухів: офісні працівники, водії, касири, а також діти, які багато часу проводять зі смартфонами та біля ноутбуків.

Причини виникнення вдовиного горба

Попри те, що провокує виникнення цих накопичень малорухливий спосіб життя, існують й інші супутні фактори.

Через що може виникнути бухгалтерський горб:

  • Зайва вага та ожиріння

– Зайві жирові відкладення накопичуються у людей, які мають проблеми з надмірною вагою. У худих ризик виникнення “холки” менший, – пояснює мануальний терапевт.

  • Зміни гормонального фону

За словами Юрія Степаненка, у жінок в період менопаузи може відбуватися гормональний збій. Через активніше виділення тестостерону вони можуть гладшати за чоловічим типом.

– Виникнення жирових накопичень у цій зоні – чоловічий тип гладшання, бо у жінок жир частіше відкладається на стегнах та внизу живота. Проте під впливом гормональних змін тканина може перерозподілятися організмом до цієї зони, – додає фахівець.

  • Порушення постави

Спровокувати виникнення вдовиного горба може грудний кіфоз.

– Збільшений грудний вигин може провокувати певні застійні явища. До речі, у цьому випадку може бути поєднання жирової та сполучної тканини, – коментує Юрій Степаненко.

  • Порушення функції щитоподібної залози

Такі зміни також можуть провокувати виникнення горба.

Як позбутися вдовиного горба

Наразі спеціалісти пропонують різні способи, які допоможуть прибрати ці накопичення, серед них  – масажі, операції з ліпосакції.

За словами ортопеда-травматолога Максима Волкова, лікування треба призначати залежно від того, що спровокувало такі зміни в організмі людини. І саме від цього буде залежати і його тривалість.

– Найкраще працює корекція постави та контроль харчування, – зазначає Максим Волков.

Загалом до вирішення цієї проблеми можуть залучатися:

  • ортопед, мануальний терапевт (якщо причиною є порушення постави);
  • дієтолог (коли йдеться про порушення харчової поведінки, яка спровокувала накопичення зайвої ваги та жиру у цій зоні);
  • ендокринолог (збій гормонального фону);
  • психолог (психічні порушення, через які людина переїдає та веде малорухливий спосіб життя).

– Такі проблеми не вирішуються за один день, адже потрібно регулярно виконувати вправи.  Добре працює тейпування, – зазначає Максим.

Водночас масажі також будуть корисними. Вони можуть поліпшити кровотік, лімфотік, тонус м’язів.

Лікування може тривати від кількох місяців до років, усе залежить від причини.

Профілактика виникнення вдовиного горба

Хоча є групи ризику (жінки у період менопаузи, люди з ожирінням), горб може нарости майже у кожного. Через це треба дотримуватися низки рекомендацій, щоб уникнути цього.

Що треба робити:

  • вести активний спосіб життя – займатися спортом, гуляти на свіжому повітрі;
  • у вільний час не сидіти біля телевізорів та ноутбуків;
  • правильно та збалансовано харчуватися;
  • уникати стресових ситуацій;
  • якщо є проблеми з поставою, звертатися до спеціаліста на ранній стадії.

Читайте також

1