Синдром замороженого плеча: як його позбутися (відео)

Біль в плечі та знерухомленість руки - це може бути синдром замороженого плеча.
Синдром замороженого плеча: як його позбутися (відео)
26 Березня 2024, 23:52
читать на русском

Часто, фотографуючись з друзями або намагаючись дістати товар з верхньої полиці в супермаркеті, в нас не виходить здійняти одну руку. Одна працює, а інша - ні. Себто одна піднімається, а інша ніби заклякла в плечі. Таке тимчасове обмеження руху називається синдромом "замороженого плеча". Все про це явище розповіла та дала поради, як його уникнути в домашніх умовах популярна українська фітнес-тренерка Аніта Луценко.

Цей стан також трапляється, коли ви намагаєтесь розчесати волосся гребінцем, помити голову або покласти щось у задню кишеню джинсів чи застібнути на собі ліфчик. Плече може боліти, при цьому знижується його мобільність. За словами тренерки, цей стан найчастіше характерний для жінок, зазвичай на нього страждають представниці слабкої статі у віці від 40 до 65 років.

В зоні ризику люди, які мають:

  • гормональний збій,
  • проблеми зі щитоподібною залозою,
  • діабет 2 типу,
  • високий холестерин,
  • ті, хто мав операцію.

Існує три фази цього недугу:

  • "заморожування" - триває до 8 місяців, характеризується гострим болем в плечі, руці та шиї, втратою мобільності,
  • "заморожене плече" - фаза триває 4-6 місяців, біль вщухає, проте рука все ще скута чи обмежена її рухливість.
  • "розморожування" - триває від 8 до 12 місяців, повертається рухливість, можливе тимчасове погіршення загального стану.

Тест на "заморожене плече"

Спробуйте підняти обидві руки в сторони під кутом 90 градусів. Якщо одна піднялася, а інша ні - ви маєте проблему. Спробуйте одночасно підняти обидві руки перед собою, якщо одна піднялася над головою, а інша - тільки на рівні обличчя, ви маєте проблему. Те саме, якщо при відведенні рук назад обидві руки рухаються по-різному.

Як полегшити біль

Тренерка рекомендує для полегшення болю вправи легкого стретчингу з помірними навантаженнями. Вам знадобляться швабра, стілець та грузик (гантель, пляшка із водою тощо).

Візьміть в руку із обмеженою рухливістю вантажик (вагою до 0,5 кг), а іншою рукою обіпріться об спинку стільця. Розслабте руку з вантажем та розкачуйтесь 10-15 разів, стільки ж у зворотному напрямку. Потім зробіть кругові рухи, все ще тримаючи вантаж, рукою з розслабленим плечем - в одному напрямку, та стільки ж - в іншому.

Візьміть пластикову швабру та тримайте її впевнено здоровою рукою перед собою в горизонтальному положенні на рівні грудей. Руку, яка болить чи турбує, покладіть поверх тримача, зафіксуйте на ній великий палець, і пробуйте підняти її разом зі шваброю здоровою рукою перед собою щораз вище. Робіть це без поспіху, затримуючи руки вгорі на якийсь час. Повторіть вправу 10 разів.

Ще один варіант вправи - так само тримаючи швабру, заносьте руки в сторону. В цьому випадку одна рука діятиме, а інша тільки піддаватиметься вправі. Можете повторити цю вправу 10-15-20 разів, наскільки матимете натхнення та сили. Зробіть схожу вправу, притиснувши лікоть хворої руки до себе. Щоб лікоть тримався біля тулуба, покладіть між ним та рукою, скажімо, рушник.

Крім того, сядьте на стілець, візьміться за тримач швабри рукою, яка болить, і нахиляйтеся вперед, розтягуючи м'язи плеча.

Читайте також

1