Від 100 до 1,5 тисячі гривень: стали відомі розміри індексації пенсій у 2024 році

В уряді визначилися з розміром індексації пенсій.
Головне
Від 100 до 1,5 тисячі гривень: стали відомі розміри індексації пенсій у 2024 році
22 Лютого 2024, 13:40
читать на русском

Індексацію пенсій у 2024 році планується провести з коефіцієнтом 1,079. Мінімальний розмір підвищення становитиме 100 гривень, максимальний - 1 577 гривень.

Про це йдеться у проекті постанови Кабміну, розміщеному для обговорення на сайті Федерації профспілок України.

Нагадаємо, приблизний розмір індексації пенсій у 2024 році становитиме 13%. Точні дані будуть у середині лютого.

У державному бюджеті закладені кошти на індексацію пенсій в Україні. У разі нестачі грошей будуть скорочувати додаткові програми соціальної підтримки та "привілеї".

За результатами індексації підвищення пенсій відбудеться не для всіх:

  • підвищувати будуть "голу" пенсію: без всіх можливих надбавок. Якщо вже зараз ви отримуєте надбавки розміром у 13% чи більше, індексація може вас не зачепити;
  • у деяких випадках індексація може бути меншою за 13%;
  • індексація не зачепить тих, хто вийшов на пенсію впродовж останніх кількох років.

Тож, якщо розмір вашої пенсії за формулою становить 2500 грн. Після індексації ви зможете отримувати вже 2925 грн. Якщо з такою пенсією за формулою вам вже виповнилось 65 років, ви виконали вимоги щодо стажу, то розмір пенсії складе 2840 грн (40% мінімальної зарплати). Тоді ваша фактична пенсія зросте не на 13%, а всього на 3,9%.

Тобто доплати (за вік, за стаж тощо) не враховують під час індексації. І тому далеко не всі українці на заслуженому відпочинку отримують підвищення на обіцяні 13%. Проте в деяких випадках уряд встановлює мінімальний рівень підвищення пенсії. Наприклад, це може бути 100 грн.

Минулого року Пенсійний фонд витратив на 156,2 млрд грн більше (746,3 млрд грн). При цьому не було ані підвищення прожиткового мінімуму, ані перерахунку пенсій через підвищення мінімальної зарплати. Видатки на 2024-й заплановано в розмірі 893,5 млрд грн.

Індексація пенсій, як і фактично всі зарплати бюджетників, залежать від зовнішньої допомоги. Після початку повномасштабної війни Україна зіткнулась із масштабною бюджетною кризою. Тих коштів, які платять українці в бюджет (податки та збори) ледь вистачає для того, щоб забезпечити потреби армії. Інші видатки фінансуються коштом партнерів (як держав, так і фінансових організацій).

1