ВІдсьогодні НБУ знизив облікову ставку до 13% річних

НБУ продовжив цикл зниження облікової ставки, розпочатий у липні минулого року.
Важливо
ВІдсьогодні НБУ знизив облікову ставку до 13% річних
Гроші (Фото: сторінка НБУ у Фейсбук)
14 Червня 2024, 09:23
читать на русском
Національний банк України (НБУ) ухвалив рішення знизити облікову ставку з 13,5% до 13,0% річних з 14 червня 2024 року. Таким чином, НБУ продовжив цикл зниження облікової ставки, розпочатий у липні минулого року.
Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний на брифінгу, який транслювався на Youtube.
“Ураховуючи все ще стримані показники інфляції, тривале поліпшення інфляційних очікувань та баланс ризиків для подальшої інфляційної динаміки, Національний банк продовжує цикл пом’якшення процентної політики, щоб підтримати відновлення економіки”, – сказав він.

Нагадаємо, облікова ставка – це вартість кредитів НБУ комерційним банкам, які можуть отримати від центробанку рефінансування. Ставка повинна визначати ціну кредитів на ринку.

Довідка: облікова ставка – це вартість кредитів НБУ комерційним банкам, які можуть отримати від центробанку довгострокове чи короткострокове рефінансування. Посередньо ставка повинна визначати ціну кредитів на ринку.

Також ставка впливає на рівень інфляції. Основним інструментом, за допомогою якого НБУ впливає рівень інфляції, є облікова (ключова) ставка. За даними НБУ, в Україні зміна облікової ставки НБУ найбільше впливає на рівень інфляції за 9-18 місяців.

Від неї залежить ставка за депозитними сертифікатами, за якими банки розміщують кошти в НБУ, залучені у населення. У березні НБУ знизив ставку за тримісячними депозитними сертифікатами на 1,5 в.п. до 17,5%. Це призведе до зниження ставок за депозитами.

Зазначимо, Національний банк України (НБУ) ухвалив рішення підвищити облікову ставку з 10% до 25% у червні 2022 року. Така ставка трималася до липня 2023 року, коли НБУ знизив ставку до 22%. У вересні НБУ знизив ставку до 20%, у жовтні – до 16%, у грудні – 15%.

У квітні-2024 облікову ставку знову знизили – до 13,5%.