Власники вермішелі "Роллтон" платять у російський бюджет, а справу проти них в Україні закрили - ЗМІ

Раніше власникам було пред’явлено звинувачення за статтею 110-2 Кримінального кодексу України – Фінансування повалення конституційного ладу або зміна меж територій України.
Головне
Власники вермішелі "Роллтон" платять у російський бюджет, а справу проти них в Україні закрили - ЗМІ
4 Квітня 2024, 14:46
читать на русском

Велика війна призупинила виробництво вермішелі швидкого приготування "Роллтон", яку продукував завод у Білій Церкві – власникам було пред’явлено звинувачення за статтею 110-2 Кримінального кодексу України – Фінансування повалення конституційного ладу або зміна меж територій України.

Спочатку все було за класикою жанру: маски-шоу, арешти майна, грізні заяви посадовців СБУ – саме Служба відкривала кримінальне провадження  №22022101110000218 проти ТОВ "Маревен Фуд Європа", яке й випускало локшину "Роллтон". Однак, як іще у 2022 році, коли ця вся історія почалася, прогнозували скептики, все закінчилося, як завжди закінчуються подібні історії в Україні. Якщо, звісно, у обвинувачених (власником ТОВ "Маревен Фуд Європа" є громадяни В’єтнаму Май Ван Мінь) є кошти на те, щоб проблему "вирішити".

Про це пише видання "Антикор".

Проблему було вирішено швидко, ефектно і, найголовніше – ефективно. Кримінальну справу проти власників Білоцерківського заводу з виробництва "Роллтон" було відкрито 29 червня 2022 року. Рівно через пів року – 29 грудня – постановою старшого слідчого в ОВС слідчого управління ГУ СБ у м. Києві та Київській області кримінальне провадження закрито на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України, у "зв`язку з відсутністю складу злочину". Усе, проблема вирішена. Далі вже були дрібниці – зняття арештів і відновлення виробництва. Що власники заводу також вирішили доволі успішно – щоб у цьому впевнитися, достатньо зазирнути в судові реєстри. За даними ресурсу YouControl, останні суди з цього приводу відбулися рік тому, тоді з майна були зняті арешти. 23 лютого минулого року виробництво вермішелі "Роллтон" відновилося.

Щоправда, цьому передувала класична схема: зміна власника. Якщо до відкриття кримінальної справи власником була кіпрська "Маревен Фуд Європа", то після цього власником стало ТОВ "Євро Фуд Сервіс", володіє яким також кіпрська "Джелмонд" (Jelmond LTD). Офіційним бенефіціаром вказано ще одного в’єтнамця  – Тран Туан Мінь.

Але все це – не більше, ніж нехитрий фокус. Причому – нахабний і може обдурити він лише останнього, вибачте за слово, лоха.

Фірму навіть не стали перепродавати – їй просто змінили назву. І сталося диво – кримінальну справу проти неї закрили. Якщо простіше, то уявіть собі картину: Андрій Чикатило, сидячи у СІЗО, міняє прізвище на Андрія Сидорова. І кримінальну справу проти нього на цій підставі негайно закривають, перепрошують та відпускають на свободу. Аналогія, звісно, груба, але у випадку виробника "Роллтон" відбулося те саме. Що це коштувало власникам заводу – а вони (чи він) не змінилися, можете не сумніватися, – не відомо. Як не відомо, хто саме в СБУ та Генпрокуратурі значно покращив своє матеріальне становище. Але що таке відбулося – можна не сумніватися ні на мить. Єдине, що відомо з цього приводу, це те, що у справі брали участь Старший слідчий в особливо важливих справах слідчого управління Головного управління СБ України Кравченко С.П. і Прокурор Київської обласної прокуратури Ковальчук А.А. Але якою була їхня роль і чи взагалі вони причетні до закриття справи – невідомо. Просто їхні прізвища фігурують в одному із судових рішень, тоді як щодо інших фігурантів справи (з боку силовиків) нічого не відомо:

Офіційно підставою закриття кримінальної справи вважається "відсутність складу злочину". Тобто власники "Роллтона" до "фінансування повалення конституційного ладу або зміни меж територій України" не причетні жодним чином. Так говорить рішення суду. Хоча ще за пів року до цього слідство стверджувало зовсім протилежне:

Ну, добре. Рішення суду – це рішення суду. Але питання залишаються. І деякі з них лежать просто на поверхні. Наприклад, оце:

Звісно, формально російська "Маревен Фуд Сэнтрал" до української "Євро Фуд Сервіс" стосунку не має. Як і до кіпрської "Маревен Фуд Європа", як до зміни назви називався власник Білоцерківського заводу "Роллтон". Однак за цими всіма кіпрськими фірмами прикрито очевидне – усі заводи з виробництва вермішелі "Роллтон" у Росії та Україні належать одному й тому самому власнику. Хто б ним не був. І це очевидно всім, окрім української СБУ, української Генпрокуратури та українських судів.

У Росії ТОВ "Маревен Фуд Сэнтрал" працює цілком успішно. Власником російського заводу з виробництва вермішелі "Роллтон" зазначено кіпрську "Маревен Фуд Холдінгс":

І, як свідчать російські реєстри, працює цей завод цілком успішно. Так, за минулий, 2023 рік, ТОВ "Маревен Фуд Сэнтрал" заробило 4,8 мільярда рублів чистого прибутку. Причому цей показник у фірми росте – якщо 2021 рік фірма закінчила у глибокому мінусі, то початок "СВО" приніс ріст продаж:

Якщо проаналізувати фінансову звітність, то ТОВ "Маревен Фуд Сэнтрал" у минулому році заплатило до російського бюджету майже один мільярд двісті мільйонів рублів.


Той факт, що український завод з виробництва "Роллтон" сплачує податки до українського бюджету, зовсім не відміняє того факту, що російський завод сплачує податки до російського. І того факту, що у 2022 і 2023, коли почалася так звана "СВО", ці податки ростуть у геометричній прогресії. У 2022-му, наприклад, чистий прибуток російського виробника "Роллтона" виріс на 1015,9%, а виручка – на 39,4%

Цікаво, з чим це пов’язано? Може, з цим:

Утім, із чим би не був пов’язаний ріст прибутків російського заводу "Роллтон", це не скасовує запитання – чому в Україні так швидко закрили кримінальне провадження проти його власників? І те, що суто формально кіпрські офшори, за якими закриті власники (чи власник) фірм, які виробляють вермішель швидкого приготування "Роллтон" в Росії і в Україні, начебто не мають стосунку один до одного, може бути аргументом лише в українському суді. Бо навіть просте порівняння логотипів російського "Роллтону" й українського (як і всіх інших), не викликає сумнівів, що власник у всіх заводів – один.

Тому питання – скільки коштувало власникам "Роллтону" закриття кримінальної справи в Україні – відповіді, на жаль, не має, але нулів у цій сумі має бути дуже багато. Що ж – вітаємо співробітників СБУ із вдалою "спецоперацією".

Читайте також

1