Всіх українських дітей у Польщі зобов`яжуть ходити до місцевих шкіл

Для них у школах спеціально додадуть уроки української мови.
Важливо
Всіх українських дітей у Польщі зобов`яжуть ходити до місцевих шкіл
5 Квітня 2024, 20:52
читать на русском

Міністерство освіти Польщі готує законопроєкт, яким зобов’яжуть усіх українських дітей, які у статусі біженців перебувають у Польщі, із 1 вересня навчатись у місцевих школах, цитує заяву заступниці міністра освіти Польщі Йоанни Мухи "Радіо Свобода".

Замміністерка зазначила, що після консультацій з українськими колегами у Варшаві 28 березня стало відомо, що в Польщі 50-60 тисяч українських дітей не охоплені польською системою освіти. Водночас це значно менша цифра, ніж до того називали неурядові організації.

"Українська сторона дуже зацікавлена у тому, щоб обов’язок відвідувати польські школи українськими дітьми був впроваджений. Зі свого боку вони пропонують співпрацю і ми з цієї пропозиції скористаємося. Більша частина цієї програми вже готова, чекаємо на погодження закону і тоді офіційно поінформуємо про деталі", – заявила Муха, підкресливши, що робота над законопроєктом на фінальному етапі.

Наразі відомо, що для українських дітей у польських школах запровадять спеціальні уроки української мови. Для цього працевлаштують вчителів із України, для яких запропонують спрощену процедуру нострифікації дипломів.

Також учням-українцям викладатимуть курс європейської інтеграції.

Нагадаємо, уряд Польщі готує "революційні" зміни до закону про допомогу біженцям з України, що діє з початку війни. Систему фінансування харчування та проживання у гостьових будинках до десяти осіб мають намір скасувати.

Читайте також