Яйця взимку в Україні можуть подорожчати до 75 гривень за десяток - нардеп

У зв`язку із закінченням сезону традиційно дорожчають овочі та фрукти
Головне
Яйця взимку в Україні можуть подорожчати до 75 гривень за десяток - нардеп
Яйця, продукти / Фото: Pexels
16 Жовтня 2023, 14:43
читать на русском

Ціни на продукти в Україні впали у вересні 2023 року. У жовтні зниження споживчих цін очікувано сповільниться, однак може продовжитись по окремих видах круп, овочах та фруктах.

Про це повідомляє "Інститут аграрної економіки".

"Можливим також є здешевлення олії соняшникової та цукру, сировина для виготовлення яких продовжує надходити на переробку", - прогнозує директор інституту академік НААН Юрій Лупенко.

Як зазначили в "Інституті аграрної економіки", найвідчутніше у вересні зменшилися ціни на овочі. За даними Держстату, ціни на моркву впали на 37,3 % до 11,03 грн/кг, тобто на 37,3 % менше. Майже на третину зменшились ціни на буряк (-30 %) і більш ніж на чверть - на цибулю ріпчасту (-28,7 %). Лише капуста білокачанна продемонструвала дещо нижчу динаміку падіння цін - на 17,8 %. При цьому цибуля та морква подешевшали проти грудня 2002 року більш ніж удвічі - на 58 % та 50,7 % відповідно.

Водночас  голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Верховної Ради України Олександр Гайду не поділяє оптимізму учених. За його прогнозами, ціни на продукти зростуть. Так вартість овочів та фруктів поступово буде підвищуватися на 5-10% щомісяця. Ціна молочної продукції зросте на 3-5%. А от лідерами подорожчання знову стануть яйця: взимку ціна на них може сягнути до 75 грн за десяток.

Нагадаємо, восени порівняно з цінами влітку борщ подешевшав: з м’ясом — на 3%, пісний — на 48%. Зменшення вартості відбулося внаслідок сезонного падіння цін на овочі борщового набору.

Читайте також

1