Як сплачуватимуть аліменти на дітей у 2023 році: пояснення фахівців

За несплату аліментів настає цивільна, адміністративна і кримінальна відповідальність
Як сплачуватимуть аліменти на дітей у 2023 році: пояснення фахівців
Діти, (Фото: pexels)
22 Грудня 2022, 19:31
читать на русском

Розмір аліментів в Україні залежить від прожиткового мінімуму. Відтак, якщо він збільшуватиметься, то зростатиме й мінімальний гарантований розмір аліментів. Гарантований державою розмір аліментів, тобто мінімальний, – це 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Він призначається за умови, що один із батьків, який платитиме аліменти, не має достатньо коштів, щоб робити великі виплати.

У 2023 році сума становитиме:

  • для дітей до 6 років – 1 136 гривень;
  • на дитину від 6 до 18 років – 1416 гривень;
  • для дітей 18 – 23 років – 1 342 гривень.

Рекомендовані ж виплати у січні-грудні наступного року залежатимуть на 100% від прожиткового мінімуму. Їх призначають, якщо один із батьків, що платить аліменти, має достатній дохід:

  • на дитину до 6 років виплачуватимуть 2 272 гривень;
  • на дитину від 6 до 18 років – 2 833 гривень;
  • на дитину від 18 до 23 років (якщо навчається на стаціонарі у ЗВО) – 2 684 гривень.

Максимальний розмір аліментів

Максимальний розмір аліментів становить 10 прожиткових мінімумів на дитину. Тобто для дітей до 6 років – це близько 23 000 гривень у 2023 році, а від 6 до 18 років – 28 330 гривень.

Якщо один з батьків, який платить аліменти, прострочив оплату, він зобов’язаний виплатити суму заборгованості за весь час з урахуванням індексу інфляції, а також 3% річних від суми боргу.

Що буде, якщо не сплачувати аліменти

За несплату аліментів в Україні передбачена відповідальність, а саме цивільна, адміністративна (суспільно корисні роботи, обмеження у праві виїзду за кордон, керуванні автомобілем, користування зброєю та полювання) та кримінальна (громадські роботи, домашній арешт та обмеження волі до 2 років).

Крім того, один із батьків обмежений у:

Виїзді за кордон;

Законом передбачена заборона на право виїзду за кордон для батька чи матері, котрий не сплачує аліменти більш як 6 місяців. Передбачається, що заборона буде знята лише у разі повного погашення заборгованості.

У керуванні автомобілем;

Обмеження розповсюджуються на будь-які механічні транспортні засоби. Тож, якщо ви заборгували виплати перед дитиною, то не зможете кермувати, наприклад, мотоциклом чи автомобілем.

У користуванні зброєю;

Зверніть увагу, що існує декілька виключень щодо заборгованості.

  • Якщо транспортний засіб – основне джерело доходу, то у такому разі ви не зможете погасити заборгованість.
  • Є інвалідність І чи II групи або ж доглядаєте за такою особою.
  • Військова служба.
  • Є розстрочення або відстрочення сплати заборгованості за аліментами.

Нагадаємо, З 1 грудня в Україні зріс розмір прожиткового мінімуму, разом із яким зросли виплати і по аліментах. Платники аліментів, навіть безробітні, повинні перераховувати своїй дитині щонайменше 50% прожиткового мінімуму на неї до досягнення 18 років. Вік збільшений до 23 років, якщо дитина навчається або не є працездатною.

Читайте також

1