Як відзначатимуть у регіонах День Незалежності 24 серпня (доповнено, оновлено)

В Україні не проводитимуть великих масових заходів
Головне
Як відзначатимуть у регіонах День Незалежності 24 серпня (доповнено, оновлено)
День Незалежності (Фото: сайт міста Сватово)
23 Серпня 2023, 07:19

Україна 24 серпня відзначатиме 32 річницю незалежності. Через повномасштабне вторгнення РФ в українських містах вже другий рік поспіль організовувати масові заходи не будуть. Однак на місцевому рівні  проводитимуть благодійні концерти, виставки тощо.

У Міністерстві культури та інформаційної політики повідомили, що в Києві та інших населених пунктах, закордонних дипломатичних установах, військових частинах проведуть офіційні урочисті церемонії підняття Державного Прапора України. 24 серпня монумент "Батьківщина-мати" у столиці та інші знакові місця підсвітять синьо-жовтими кольорами.

Як у Києві святкуватимуть День Незалежності 2023

У столиці не влаштовуватимуть масових заходів у цілях безпеки, натомість відбудеться виставка на воєнну тематику та проводитимуть  значну кількість виставок, концертів, ярмарок тощо.

Київська міська військова адміністрація оприлюднила скорочений перелік святкових заходів на 22-24 серпня:

  • святкові фотозони;
  • фіксація національного рекорду - найбільшої маскувальної сітки;
  • урочисте підняття Державного прапора;
  • інформаційна вулична акція "Україна в серці кожного";
  • вручення паспортів громадянина юнакам і дівчатам;
  • виставки в музеях і під відкритим небом;
  • благодійний футбольний матч за участі рок-гуртів "Kozak System" та "Жадан і Собаки";
  • молитви за Україну та український народ релігійними організаціями;
  • різноманітні концертні програми, фестивалі, гала-концерти;
  • виступи дитячих художніх творчих колективів;
  • тематичні культурно-мистецькі, інформаційно-просвітницькі, виховні, святкові заходи різного спрямування, майстер-класи;
  • поетичні вечори;
  • старт прокату фільму "Довбуш" у кінотеатрах;
  • благодійний показ фільму "День незалежності";
  • україно-італійський проєкт "Рушники єдності";
  • інформаційна вулична акція "Україна в серці кожного";
  • культурно-релігійна ініціатива "Поле слави" на підтримку ЗСУ спільно з представниками української діаспори США;
  • ралі на історичних авто.

Міський голова Києва Віталій Кличко зазначив, що місто не планує масових заходів до Дня Незалежності України.

 "Видав окреме доручення заступникам голови КМДА, головам столичних райдержадміністрацій не допускати погодження проведення недержавних масових заходів релігійного, культурно-просвітницького, спортивного, видовищного та іншого характеру на території столиці 23 та 24 серпня", - наголосив Кличко.

Святкування Дня Незалежності в Одесі

У місті  23-25 серпня пройде ряд заходів:

  • виставка Ігоря Гусєва "Високоточна любов або Третя світова";
  • міжнародна виставка живопису "Україна і світ" до Дня Незалежності України;
  • в Одеському зоологічному парку відбудеться концертна програма до Дня Незалежності України;
  • концерт духового оркестру Municipal Concert Band КУ "Одеський муніципальний театр духової музики ім. О.Саліка" у міському саду;
  • захід до Дня Незалежності України, в рамках акції "З піснею до Перемоги!" у Центральному парку культури та відпочинку ім. Т.Г.Шевченка.

Святкові заходи у Львові

У місті відбудеться благодійний фестиваль, який буде проходити з 24 по 27 серпня. У заході візьмуть участь українські зірки. З 19 до 24 серпня у Львові відбудеться фестиваль Параджанова у культурно-мистецькому центрі "Супутник". Гості та львів'яни зможуть також відвідати виставку живопису "З бомбосховища" та  виставу "ЖИТТЯ P.S." у театрі Заньковецької.

Можна також відвідати такі заходи:

  • органний концерт до Дня Незалежності;
  • симфонічний концерт "THE SOUND OF FREEDOM. ONE YEAR GALA";
  • концерт "Легенди української естради" (Митрополичі сади);
  • концерт “Ліна Костенко: музика слів” (Сад собору Святого Юра);
  • концерт хору "Гомін" — "Музика незламності";
  • опера "Коли цвіте папороть.

Святкування Дня Незалежності у Дніпрі, Івано-Франківську та Чернівцях

У Дніпрі пройде концерт "Україна — це мій дім" у Дніпропетровській філармонії ім. Л.Когана.

У Чернівцях по 26 серпня  проходитиме 14 Одеський міжнародний кінофестиваль. На День Незалежності українці матимуть змогу подивитися кілька фільмів: "Присвячення Єві", "Мій карпатський дідусь", "Звір в Джунглях",  "Ми не згаснемо". Показ фільмів розпочнеться о 10:30 і триватиме до 19:30.

Міський голова Руслан Марцінків зазначив, що в Івано-Франківську пройде захід вшанування пам'яті загиблих у російсько-українській війні військових, також нагороджуватимуть захисників, які знаходяться на реабілітації або лікуванні.

Нагадаємо, у центрі Києва, на Хрещатику, буде перекрито рух транспорту у період з 23:00 години 20-го серпня до 23:30 години 28-го серпня. Це пов'язано з тим, що у столиці до Дня Незалежності планують провести виставку зруйнованої техніки російської армії.

Харківська область

Для Харкова та області цьогоріч 23 та 24 серпня тривалість комендантської години не зміниться. Вона, як зазвичай, триватиме з 23:00 по 05:00.

Однак очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов наголосив, що в останні дні ворог суттєво посилив обстріли цивільного населення та інфраструктури області.

"Росіяни вдаються до відверто терористичних атак, метою яких є завдання шкоди цивільним людям. Імовірність таких ударів в дні державних свят України є дуже високою. Закликаю усіх бути максимально уважними та обережними!" - написав Синєгубов.

Тож жителів Харкова та області місцева влада закликала не ігнорувати сигналів повітряної тривоги, в також уникати скупчень людей.

Полтавська область

У Полтавській області з 21 серпня заборонені масові заходи. Як заявив голова ОВА Дмитро Лунін, таке рішення ухвалили на Раді оборони області у зв'язку з можливим посиленням ворожих обстрілів.

При цьому дата скасування такого обмеження буде узгоджена на наступному засіданні.

"Вчергове наголошую - ніколи не нехтуйте своєю безпекою. У разі оголошення повітряної тривоги прямуйте в найближче укриття!" - закликав Лунін.

Щодо змін у тривалості комендантської години у Полтаві та області на час святкових днів влада не повідомляла.

Запорізька область

Як зазначили у Запорізькій ОВА, в умовах активних бойових дій на території області всі заходи мають відбуватися з дотриманням безпекових норм і максимально проходити в онлайн форматі.

Керівник області Юрій Малашко заявив, що масштабні заходи та масові святкування необхідно відкласти до перемоги. Тож він закликав жителів регіону пам'ятати про безпеку.

"Знаючи про підступність ворога, прошу бути обережними та обачними: не організовуйте скупчення людей, а у разі сповіщення про небезпеку - негайно прямуйте до найближчого укриття", - додав Малашко.

При цьому повідомлень щодо змін тривалості комендантської години в регіоні він не надавав.

Херсонська область

У Херсоні та області на День Незалежності також не будуть проводитись масові культурні заходи, про що нещодавно заявив керівник пресофісу Херсонської ОВА Олександр Толоконніков.

"Ми не будемо збирати ніде людей. Це дуже небезпечно. Щодо заходів безпеки, тут (у Херсоні, - ред.) не так багато людей, і поки немає ніяких рішень щодо обмеження їх пересування", - сказав Толоконніков.

Зазначимо, раніше в місцевій ОВА попереджали, що окупанти посилюють блокпости на окупованих територіях Херсонської області, оскільки переймаються через так звані "провокації" з боку українського партизанського руху, які можуть статися на День Незалежності.

Повідомлень щодо змін у тривалості комендантської години не було.

Чернігівська область

Як розповів "Суспільному" радник начальника Чернігівської ОВА Андрій Подорван, у Чернігові та області масові заходи у День Державного прапора України та День Незалежності не проводитимуть.

Він пояснив, що це пов'язано з можливою небезпекою ракетних ударів по території України.

"Щодо проведення заходів 23 та 24 серпня, ніякі організації не зверталися, але якщо і звернуться - будемо відмовляти, бо є небезпека ракетних ударів по території України", - сказав Подорван.

Щобільше міська влада Чернігова пропонує заборонити всі публічні цивільні заходи пов‘язані з ЗСУ. З такою ініціативою виступив в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако під час загальноміської наради.

Згодом очільник ОВА В'ячеслав Чаус заявив, що в області заборонено проводити масові заходи 23-25 серпня. Рішення ухвалено на рівні Ради оборони області.

Також органам місцевого самоврядування рекомендовано обмежити проведення масових заходів на території громад з 26 серпня по 1 вересня включно.

"За інформацією військового командування у ці дні підвищена небезпека ракетних ударів", - пише Чаус.

У Чернігівській області повідомлень щодо змін у тривалості комендантської години також не надходило.

Кривий Ріг

Як заявив голова Ради оборони міста Олександр Вілкул, у Кривому Розі (Дніпропетровська область), а також районі заборонено 23 та 24 серпня проведення будь-яких масових заходів.

Таке рішення було ухвалено військовим керівництвом. Тривалість комендантської години незмінна.

Житомир

Житомирська міська рада планує скасувати деякі заплановані раніше заходи на День Незалежності України, заявив міський голова Сергій Сухомлин.

Він пояснив, що це стосуватиметься переважно заходів із масовою участю дітей. Комендантська година діятиме традиційно.

Кіровоградська область

Очільник ОВА Андрій Райкович повідомив, що ухвалено рішення заборонити проведення в області мирних зборів, мітингів, походів і демонстрацій, інших масових заходів 23 і 24 серпня.

"Прошу усіх вас не ігнорувати сигнали повітряної тривоги. З особливою відповідальністю стежити за дітьми. Не обійти увагою одиноких, а також людей з інвалідністю", - написав він.

При цьому щодо змін у тривалості комендантської години в регіоні повідомлень немає.

Миколаївська область

Тим часом у Миколаївській області вирішили святкувати День Незалежності онлайн, скасовані всі святкові публічні заходи.

"Прошу всіх відповідально ставитися до повітряних тривог цього тижня. Ми скасували всі публічні заходи, будемо святкувати онлайн", - написав Кім у Telegram.

Читайте також

1