Як забезпечити житло світлом за допомогою автомобільного акумулятора: інструкція

За допомоги якісного акумулятора та інвентора можна освітити всю квартиру
Як забезпечити житло світлом за допомогою автомобільного акумулятора: інструкція
автомобільний акумулятор
1 Грудня 2022, 19:40
читать на русском

Росія продовжує завдавати ракетних ударів по об'єктах критичної інфраструктури і українцям треба бути готовими до нових відключень світла.

Є декілька способів забезпечити свою домівку електроенергією без серйозних витрат, пише НВ.

Звичайний автомобільний акумулятор є чи не найпростішим способом отримати пристрої для зберігання заряду великої місткості. Підхід до вибору такого акумулятора може бути простим. Вам не потрібен дорогий і "якісний" акумулятор, який ви б обрали для свого автомобіля. Тут умови експлуатації набагато простіші, тому підійде навіть недорогий акумулятор, аби вистачало місткості.

Спершу слід зазначити, що якщо у вас є якийсь автомобільний акумулятор, навіть старий, то ви вже можете спробувати зібрати систему на його основі. Можливо, ви зіткнетеся з тим, що старий або слабкий акумулятор не потягне всі пристрої, які ви захочете увімкнути, або занадто швидко розряджатиметься. Однак, навіть така система може допомогти вам у складну хвилину. З неї можна хоча б якось почати забезпечувати себе електрикою в ці сутужні часи. Та й потім ви зможете купити дорожчий акумулятор.

Якщо ж ви починаєте збирання домашнього "повербанка" з купівлі акумулятора, варто віддати перевагу пристрою з більшою місткістю, нехай і на шкоду потужності пускового струму.

Як відомо, автомобільні акумулятори в своїй масі видають напругу 12 В, чого для потреб квартири обладнання недостатньо.

Тому додатково треба придбати інвертор — пристрій, який перетворює напругу 12 В на 220 В. Вартість таких пристроїв сильно варіюється залежно від їхньої потужності, можливостей та додаткового функціонала.

Головне, звернути увагу на три ключові моменти: потужність, роз’єми та можливість заряджати акумулятор.

Що більша номінальна потужність, то більше пристроїв можна увімкнути до нього. Ви можете подивитися на бирках електроприладів їхню потужність споживання, підсумувати, додати деякий запас на всяк випадок. І вибирати інвертор, який буде здатний дати потрібну потужність.

Деякі інвертори оснащуються навіть не однією, а відразу кількома розетками, що дає можливість використовувати їх як мережевий подовжувач/розгалужувач, а деякі навіть одразу йдуть з USB-роз'ємами. Це дає можливість заряджати гаджети, не займаючи цінну розетку, яка може знадобитися для холодильника або чайника. Деякі моделі інверторів (дорожчі, звичайно ж) дають можливість заряджати автомобільний акумулятор від мережі, коли в будинку є електрика. Це допоможе відмовитись від зарядного пристрою для акумулятора.

Найпростіші інвертори, які дають можливість перетворити автомобільний акумулятор на повербанк для дому, коштують 2−3 тис. грн. Однак, потрібно бути готовим до того, що якщо ви хочете підключати кілька ноутбуків, роутер, телевізор і холодильник, то вам знадобиться інвертор, який видає щонайменше 3000−4000 Вт. Вартість такого інвертора натепер — від 7−8 тис. грн.

Інвертор видає 220 В, даючи можливість умикати домашні пристрої, як-от лампи, зарядки для телефонів, ноутбуки і навіть холодильники та телевізори (тільки б вистачило потужності на все).

Якщо ж піти економним шляхом, і взяти інвертор без можливості заряджати акумулятор, то потрібно  докупити в систему третій пристрій — мережеву зарядку для акумулятора.
Зарядні пристрої для акумуляторів працюють дуже просто. Ви підключаєте його до мережі (коли у вас в будинку є електрика, зрозуміло), накидаєте клеми на автомобільний акумулятор. І чекаєте.

Такі зарядні пристрої можуть видавати 6 або 12 В. Переважний другий варіант, щоб акумулятор заряджався швидше. Вартість зарядного пристрою для автомобільного акумулятора сьогодні починається від 1200 грн.

Заряджати автомобільний акумулятор варто в окремому нежитловому приміщенні, що провітрюється, ще краще — в гаражі або на балконі. Це пов’язано з тим, що різні типи акумуляторів при зарядці можуть виділяти сірчистий газ, миш’яковистий водень (арсин), сурмистий водень (стибін), хлористий водень та інші небезпечні гази.

Нагадаємо, раніше ми інформували, чим можна замінити свічки у випадку відсутності електроенергії.

Читайте також

1