Як знизити витрати на електроенергію влітку: поради від енергетиків

Зараз українцям рекомендується максимально економити електроенергію
Головне
Як знизити витрати на електроенергію влітку: поради від енергетиків
Електроенергія
16 Червня 2024, 20:35
читать на русском

Влітку споживання електроенергії зазвичай зростає через активне використання кондиціонерів. Експерти діляться порадами, як зменшити витрати на світло без втрати комфорту.

Про це повідомляє пресслужба енергетичної компанії Yasno.

Зараз українцям рекомендується максимально економити електроенергію, щоб не лише знизити рахунки, але й підтримати баланс в енергосистемі, запобігаючи масовим відключенням.

Рекомендації для зниження споживання електроенергії:

  1. Модернізуйте освітлення. Замість ламп розжарювання використовуйте LED-лампи, які споживають до 10 разів менше енергії. В темний час доби віддавайте перевагу місцевому освітленню (настільні лампи, торшери, бра) замість загального.
  2. Вимикайте освітлення та прилади. Завжди вимикайте світло, виходячи з кімнати, навіть на короткий час. Також відключайте від мережі прилади, які не використовуєте, такі як телевізор, мікрохвильова піч, електрочайник та зарядні пристрої.
  3. Оптимізація роботи бойлера. Не ставте бойлер на максимальну температуру нагрівання. Підтримка температури води у баці витрачає менше енергії, ніж нагрівання з нуля, тому не потрібно постійно вимикати водонагрівач.
  4. Ефективне використання побутової техніки. Кип’ятіть в електрочайнику тільки необхідну кількість води. Використовуйте посуд з кришкою, щоб страви швидше готувалися на електроплиті.
  5. Економія на кондиціонері. Мінімізуйте використання кондиціонера. Для зменшення нагрівання приміщення робіть вологе прибирання, встановіть жалюзі або спеціальну плівку на вікна. Використовуйте таймер для налаштування увімкнення/вимкнення і обирайте економний режим Sleep на ніч.

Найбільше споживання електроенергії відбувається в ранкові та вечірні пікові години. В Україні під час пікових навантажень можуть вводити погодинні відключення або екстрені обмеження світла через значні пошкодження енергетичної інфраструктури внаслідок обстрілів.

Для зменшення споживання електроенергії та підтримки стабільності енергосистеми, Yasno рекомендує впроваджувати прості, але ефективні заходи економії. Це допоможе уникнути перевантаження мережі та забезпечити стабільну подачу електроенергії.

Раніше директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко заявив, що найближчі кілька років ситуація зі світлом може стати значно гіршою. За його словами, взимку від 8 до 10 годин на добу може не бути світла в оселях українців аж до 2027 року.

Читайте також

1