Який вигляд має одна з найстаріших річок Києва, закута в колектор (фото)

Річка Глибочиця - одна з найдавніших річок столиці
Який вигляд має одна з найстаріших річок Києва, закута в колектор (фото)
Річка Глибочиця, яка закута в колектор у Києві (фото: facebook.com/Alexandr Torgrim)
11 Лютого 2022, 05:00
читать на русском

Однією з найдавніших річок Києва є Глибочиця, яка бере свій початок на Лук'янівці. Вона протікає під Татаркою, спускається на вулицю Глибочицьку і провертає на Вали, звідки впадає в Дніпро. Спочатку річка була притокою Почайни, але потім була закута в колектор.

Місцевий житель столиці Олександр Торгрім на своїй сторінці в Facebook поділився фотографіями річки.

Для любителів старовинних цеглин - рай, там їх достатньо і з різними клеймами, - написав Торгрім.

Довжина Глибочиці становить 9 кілометрів. Спочатку річка мала густу мережу прилеглих до неї струмків (Юрковиця, Турець та ін.) і ярів, з часом засипаних під час заселення.

В кінці XVIII століття старе річище нижньої течії Глибочиці було випрямлено та обнесено валами для захисту навколишньої забудови від повеней (звідки і пішла назви вулиць Верхній Вал і Нижній Вал). Воно отримало назву Канава, Канал, або Помийник через те, що сюди скидалися відходи гончарного, дігтярного та шкіряного виробництв.

Канава була закута в колектор в середині XIX століття, верхня течія Глибочиці - в першій половині XX століття. Зараз колектор також служить зливостоком.

Нагадаємо, що прямо під Хрещатиком протікає однойменна річка, яка наразі закута в колектор. Дизайнер Віктор Білоус показав візуалізації того, який вигляд міг мати центр столиці з річкою замість дороги.

Читайте також