Яку пенсію можуть отримати поліцейські: консультація ПФУ

Попри війну, українці отримують пенсії і можуть звертатися за їх призначенням
Яку пенсію можуть отримати поліцейські: консультація ПФУ
Поліція, ілюстративне фото з сайту if.npu.gov.ua
16 Серпня 2023, 12:35
читать на русском

В Головному управлінні Пенсійного фонду України в Донецькій області розповіли, які особливості призначення пенсії працівникам національної поліції.

Пенсійне забезпечення працівників поліції здійснюється в порядку та на умовах, визначених Законом України від 09.04.1992 № 2262-ХІІ "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

Структурні підрозділи, які входять до складу поліції визначені, ст. 13 Закону України від 02.07.2015 № 580-ХІІІ «Про Національну поліцію»:

  • кримінальна поліція;
  • патрульна поліція;
  • органи досудового розслідування;
  • поліція охорони;
  • спеціальна поліція;
  • поліція особливого призначення;
  • інші підрозділи, діяльність яких спрямована на виконання завдань поліції або на забезпечення її функціонування, рішення про створення яких приймається керівником поліції за погодженням з Міністром внутрішніх справ.

Пенсії працівникам поліції призначаються і виплачуються за умови їх звільнення зі служби. У разі повторного прийняття на військову службу виплата пенсій на час служби припиняється.

При наступному звільненні зі служби цих осіб виплата здійснюється з урахуванням загальної вислуги років на день останнього звільнення. Не припиняється виплата у разі призову військовослужбовців на службу за контрактом.

Час проходження служби в поліції зараховується до страхового стажу, стажу роботи за спеціальністю, до вислуги років, а також до стажу державної служби. До стажу служби в поліції зараховується служба на посадах, визначених ст. 78 Закону № 580-ХІІІ.

Законом України № 2262 передбачено такі види пенсій для поліцейських: за вислугу років, по інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника.

Як призначається пенсія за вислугу років працівникам поліції

Право на призначення пенсії за вислугу років мають військовослужбовці, які з 01 жовтня 2020 року або після цієї дати на день звільнення мають вислугу 25 календарних років і більше або при досягненні на день звільнення зі служби 45-річного віку, за наявності страхового стажу 25 років і більше, з яких не менше ніж 12 календарних років і 6 місяців становить військова служба або служба в органах внутрішніх справ, Національній поліції.

При призначенні пенсій за вислугу років враховуються тільки повні роки вислуги або страхового стажу без округлення фактичного розміру вислуги років чи страхового стажу в бік збільшення.

Пенсія по інвалідності для поліцейських

Призначається за наступних умов:

  • якщо військовослужбовці стали особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, одержаних під час захисту Батьківщини, виконання обов’язків військової служби;
  •  якщо військовослужбовці стали особами з інвалідністю внаслідок захворювання, нещасного випадку під час проходження військової служби.

Групи і причини інвалідності, а також час її настання встановлюються медико-соціальними експертними комісіями.

Пенсія у зв'язку з втратою годувальника для працівників поліції

На пенсію в разі втрати годувальника мають право члени сімей військовослужбовців, які загинули внаслідок виконання військових обов’язків, та сім'ї військовослужбовців, які померли внаслідок каліцтва, не пов'язаного з виконанням обов'язків військової служби, або внаслідок захворювання, пов'язаного з проходженням служби, якщо вони були на його повному утриманні та втратили постійне і основне джерело засобів до існування.

Цей вид пенсії призначається, якщо годувальник помер у період проходження служби або не пізніше 3 місяців після звільнення зі служби чи пізніше цього строку, але внаслідок захворювання, одержаного в період проходження служби, а сім'ям пенсіонерів — якщо годувальник помер у період одержання пенсії або не пізніше 5 років після припинення її виплати. При цьому сім’ї військовослужбовців, які пропали безвісти в період бойових дій, прирівнюються до сімей загиблих на фронті.

Право на пенсію в разі втрати годувальника мають непрацездатні члени сімей загиблих, померлих або таких, що пропали безвісти військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим законом, які перебували на їх утриманні.

Незалежно від перебування на утриманні годувальника пенсія призначається: непрацездатним дітям, непрацездатним батькам і дружині (чоловікові), якщо вони після смерті годувальника втратили джерело засобів до існування, а також непрацездатним батькам і дружині (чоловікові) військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим законом, які загинули чи померли або пропали безвісти в період проходження служби або пізніше внаслідок поранення, контузії, каліцтва чи захворювання, що мали місце під час служби.

Пенсії по інвалідності та в разі втрати годувальника призначаються незалежно від тривалості служби.

Читайте також