Ян Табачнник помер на 79-му році життя в Ізраїлі. Що про нього відомо

Він хворів на онкологію і проходив лікування у Тель-Авіві
Головне
Ян Табачнник помер на 79-му році життя в Ізраїлі. Що про нього відомо
Ян Табачник Фото: wikimedia.org
12 Вересня 2023, 12:13

Після дворічної боротьби з раком легенів помер нардеп V, VI та VII скликань та музикант Ян Табачник.

Про це повідомив журналіст Михайло Маслій у Facebook.

За його словами, помер Табачник 11 вересня після 20-тої години у лікарні в Тель-Авіві, де лікувався від онкології та пройшов 100 сеансів хіміотерапії та опромінення. Йому було 78 років.

"Прощавайте, Маестро...На одного філософа в світі стало менше. Поховають уродженця Чернівців у Тель-Авіві. Таким було його бажання, на землі його рідного народу…", - йдеться у дописі журналіста.

фото: instagram.com/gordondmytro

Довідково. Народився Табачник 31 липня 1945 року у Чернівцях. При народженні йому дали ім'я Яків. Музикальну освіту здобув у Мелітополі. Пізніше отримав ще одну освіту - юридичну, у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.

З 1964 по 1994 рік був артистом різних театрів та філармоній. У 1995 році створив в Одесі Муніципальний театр музики Яна Табачника.

З 1997 року Табачник був професором на кафедрі народних інструментів Київського національного університету культури та мистецтв. Має почесні професорські звання у кількох музичних вишах, серед яких Тель-Авівська та Донецька консерваторії.

У 2000 році створив творчий центр Яна Табачника. Один з найвідоміших проєктів - телевізійне шоу "Маю честь запросити", яке виходило на ТБ майже 20 років.

З 1987 року активно гастролював по багатьох країнах світу. Став лауреатом численних конкурсів та фестивалів. Отримав нагороду "Золота менора". Випустив 5 дисків-гігантів та 10 компакт-дисків. Його пісні виконували відомі артисти пострадянської естради.

Має звання Народного артиста України, а також декілька орденів, золотий хрест "Меценати Батьківщини", нагороди від влади, СБУ, МВС, прикордонників.

Об'їздів з концертами понад сто дитячих будинків та шкіл-інтернатів, виправно-трудові колонії. Для деяких в'язнів добився перегляду справи та допоміг повернутися до нормального життя.

Був одружений з народною артисткою України та оперною співачкою Недєльскою Тетяною, має трьох синів.

Разом з тим, з 24 лютого 2022 року артист ніяк не висловлювався публічно про війну, та й взагалі не давав жодних інтерв'ю. Останні його концерти були у Ізраїлі в 2021 році.

Читайте також

1