За 30 років в Україні може померти сім мільйонів громадян - ООН

Україна опинилась серед лідерів за темпами скорочення населення
Головне
За 30 років в Україні може померти сім мільйонів громадян - ООН
Карантин, люди в масках Фото: president.gov.ua
29 Січня 2022, 08:07
читать на русском

За 30 років населення України може скоротитись до 35 мільйонів.

Про це йдеться в аналітичній довідці Організації Об'єднаних Націй (ООН) "Демографічні процеси" від листопада 2021 року.

Фахівці зазначають, що основними причинами скорочення населення України є низька народжуваність, висока смертність та постійна еміграція. В організації зауважують, що мати бажану кількість дітей українцям заважають недостатній рівень добробуту та відсутність у жінок можливостей поєднувати кар’єру й догляд за дітьми.

Головною причиною одного з найвищих рівнів смертності в Європі, особливо серед чоловіків, в Україні експерти ООН називають поширеність поведінки з високим ступенем ризику та неінфекційні хвороби.

Близько третини українців помирає у віці до 65 років. Понад половині цих смертей можна запобігти, - зазначається у довідці.

Також в ООН зауважують, що населення України - одне з тих, які найшвидше старіють в Європі, що є прямим наслідком зниження рівня народжуваності:

Більш як п’ята частина населення старша за 60 років, і ця частка, за прогнозами, зросте до 36 відсотків до 2050 року. Жінки становлять близько двох третин населення віком понад 65 років і майже три чверті населення віком понад 80 років. Вони стикаються з підвищеним ризиком вразливості та бідності.

За прогнозами ООН, витрати в Україні, пов’язані з потребами літніх людей, становитимуть 25 відсотків ВВП до 2050 року.

За даними Державної служби статистики, чисельність населення України станом на жовтень 2021 року становила 41,3 мільйона осіб.

Нагадаємо, у квітні 2021 року Міжнародний валютний фонд дав прогноз чисельності населення України до 2026 року. За шість років населення скоротиться майже на 1 млн осіб.

Читайте також