Записати дитину до школи в Польщі: поради для батьків

18-річні українці зможуть самостійно вступати до старшої школи
Записати дитину до школи в Польщі: поради для батьків
Діти, канікули (Фото: pexels)
22 Липня 2022, 11:29
читать на русском

Українці у Польщі можуть записати дітей віком від 7 до 18 років до школи, аби діти змогли вчитися у початковій чи середній школі.

Як пише VisitUkraine.today, після подання документів до навчального закладу, керівництво школи підкаже, у якому класі початкової чи середньої школи ваша дитина буде навчатися. Тобто, якщо дитина навчалася у початковій школі в Україні, то в Польщі вона має теж здобувати початкову освіту у відповідному українському класі.

Як записати дитину до школи у Польщі - це можуть зробити офіційні представники дитини. Тобто, батьки, або опікуни чи особи, яким судом довірено піклування про дитину.

Учні, яким на момент написання заяви виповнилося 18 років, зможуть самостійно вступати до старшої школи.

Список шкіл доступний у Реєстрі шкіл та навчальних закладів.

Що робити після вибору навчального закладу.

  1. Треба подати заяву про прийняття дитини.
  2. До заяви додати свідоцтво про народження та документи, що підтверджують відвідування дитиною школи в Україні. Якщо у вас немає документів, які підтверджують навчання дитини, потрібно написати заяву про загальні роки навчання дитини в школі України та вказати заклад, в якому навчалася дитина.
  3. Перекладати ці документи польською мовою необов'язково, проте переклад значно полегшить комунікації та процес зарахування дитини до школи.
  4. Усі документи передаються директору закладу.

Зазначається, що в польських державних школах навчання дітей та підлітків віком від 7 до 18 років безплатне.

Щоб дитина продовжила навчання в Польщі, їй не потрібно знати польської мови. Для учнів, які недостатньо володіють польською мовою, школа організовує додаткові безплатні уроки польської мови. Також створюватимуться підготовчі факультативи.

Нагадаємо, близько 400 українців зможуть навчатися у польських школах з 1 вересня.

1