Заступник генпрокурора Дмитро Вербицький звинуватив журналістів "Схем" у замовному розслідуванні за 30 тисяч євро

Заява Вербицького схожа на пояснювальну записку, але він цілком серйозно намагається пояснити, що розслідувачі взяли гроші за статтю про нього
Головне
Заступник генпрокурора Дмитро Вербицький звинуватив журналістів "Схем" у замовному розслідуванні за 30 тисяч євро
Дмитро Вербицький
24 Червня 2024, 16:41
читать на русском

Заступник генпрокурора Дмитро Вербицький опинився в центрі нового скандалу після того, як звинуватив журналістів  «Схеми» у виконанні замовного розслідування за 30 тисяч євро.

Відповідну заяву Вербицький зробив в інтерв’ю одному з українських сайтів, яке багато хто розцінює як замовне.

Вербицький стверджує, що журналісти "Схеми. Радіо Свобода", яке фінансується Конгресом США, виконували замовлення проти нього, такого "чесного прокурора", отримавши за це 30 тисяч євро. Ці звинувачення виглядають абсурдними, враховуючи джерела фінансування медіа.

За його словами, кожен, хто працює на державу має бути готовий до пильної уваги суспільства. Йому неприємно коментувати публічно питання щодо особистого життя.

"Але всі ці подробиці зʼявилися в медіа не просто так. А в рамках кампанії дискредитації мене, інших прокурорів і свідків у кримінальних провадженнях. Тому я готовий продовжити цю публічну розмову і захищати свою репутацію. Не лише заради себе, а й щоб показати, що тиснути на слідство неприпустимо. І такі злочинні дії не дадуть результату, крім нових кримінальних проваджень щодо фігурантів", - заявив в інтерв'ю "Українські Новини" Вербицький, який проживає в елітному котеджному містечку у будинку вартістю близько 500 тисяч доларів, який формально належить його племіннику.

Вербицький все ж підтвердив стосунки з Христиною Ільницькою, з якою нібито почав зустрічатися тільки через кілька місяців після офіційного розлучення з першою дружиною. Він заявив, що це неправда, що з Ільницькою мешкає 5 років. Але й дівчина не промах, оскільки мешкає неподалік чиновника, придбала там маєток і автомобіль Porsche на загальну суму 1,2 млн доларів. Сама Ільницька пояснювала, що перебуває у стосунках з Вербицьким шість місяців, і їхні стосунки "не мають сімейного характеру".

Чиновник почав викручуватися щодо декларації і чому не задекларував Ільницьку, адже, за його словами, все по закону.

"Згідно з законом про запобігання корупції, я не повинен цього робити - ми не ведемо спільний побут, тобто ми не є сім’єю, в розумінні сімейного кодексу і в розумінні закону про запобігання корупції. Саме тому я не декларував Христину та її майно", - заявив він.

Крім цього, заступник генпрокурора підтвердив, що зустрічається з Ільницькою, буває у неї вдома та товаришує з її 19-річним сином. Він переконує, що все майно на мільйони доларів жінка заробила самостійно і частина майна були до знайомства, а ось у журналістів-розслідувачів інша інформація.

Крім цього, Вербицький вважає, що замовниками розслідування проти нього і його "дівчини на мільйон доларів" можуть бути фігуранти однієї з резонансних справ щодо приватного Банку, стосовно якого на теперішній час вже триває процедура ліквідації.  Фігуранти переховуються від слідства, але у прокуратури є докази, що кінцевим бенефіціаром схеми був дуже відомий бізнесмен, щодо якого є також низка інших проваджень.

"Після активізації слідства по цим кримінальним провадженням, паралельно в інтернеті почали з’являтись ось ці відео, які ви бачите, про будинки, про моє життя. У телефоні однієї з фігуранток по кримінальному провадженні по Банку була знайдена переписка щодо одного зі ЗМІ, яке підконтрольне фігурантам провадження. Там навіть вказується сума коштів у 30 000 євро, сплата яких погоджується із засновницею Банку. Також у телеграм-каналі, повʼязаному із цими людьми ми виявили досить грубу кампанію з дискредитації одного зі свідків", - сказав Вербицький.

Нагадаємо, у травні журналісти "Схем" з’ясували, що заступник генерального прокурора України Дмитро Вербицький живе в будинку в елітному котеджному містечку "Коник" в Києві, який його племінник купив за довіреністю від одеського бізнесмена за понад 2 мільйони гривень – що у 6 разів менше за його ринкову вартість.

У червні журналісти проєкту "Схем" з’ясували, що дівчина заступника генерального прокурора Дмитра Вербицького Христина Ільницька у 2024-му році стала власницею елітного майна на суму щонайменше 52 мільйони гривень, не маючи для цього достатніх власних офіційних доходів.

Читайте також

1