Заступник командувача Нацгвардії БІлоус засвітився у скандалі із закупівлями в Китаї та Туреччині

Білоус має готівкових коштів 1 500 000 у гривнях, 100 000 в EUR та 90 000 в USD, а його родина володіє сімома квартирами та будинком.
Заступник командувача Нацгвардії БІлоус засвітився у скандалі із закупівлями в Китаї та Туреччині
24 Квітня 2024, 14:38
читать на русском

У Нацгвардії відбулися кадрові ротації і якщо троє з новопризначених заступників мають бойовий досвід, то бекграунд четвертого викликає певні питання. Адже він встиг засвітитись у скандальній справі з закупівлею тканини для камуфляжу в Китаї за завищеною ціною та придбанням форми для нацгвардійців у Туреччині через "посередників".

24 листопада 2023 року Президент України Володимир Зеленський вніс ряд змін у складі керівництва Національної гвардії. Глава держави звільнив чотирьох заступників командувача Нацгвардії та призначив їх нових представників. Троє з новопризначених заступників мають бойовий досвід. І лише Олександр Білоус раніше працював на посаді керівника департаменту логістики Головного управління Нацгвардії України.

Про це пише видання СТОПКОР.

В інтерв'ю каналу Чернівці.C4 Білоус розповідає, що народився в сім'ї тракториста та вчительки. Закінчив Харківське вище військове училище Національної гвардії України, до якого вступив у 1990 році. Одружений, має два сини, які також професійні військові. 26 березня 2022 року Білоус отримав звання бригадного генерала.

Справа українського камуфляжу "Хижак"

А тепер, про скандальний епізод з діяльності Білоуса, який пов'язаний із розробкою та відшиттям камуфляжу "Хижак". Цей військовий спецодяг - українська розробка ТОВ "СПН - спеціальні напрацювання", яка має відмінні маскувальні властивості.

Саме цю на форму було найбільше замовлень військових НГУ. Але, пізніше в інтернеті почали ширитись ролики про неякісність камуфляжу: тканина легко пропалюється та пропускає вологу. І тут відкривається дивна ситуація. Тканина для відшиву "Хижака" закуплена у Китаї через посередницьку фірму за 210 грн за метр, хоча точно таку ж тканину пропонував Черкаський шовковий комбінат за 130 грн. Різниця відчутна на 600 тис. метрів.

Як це сталося? 28 червня 2023 року військова частина 3078 з Київщини оголосила про намір придбати військову форму. Окремий батальйон охорони та забезпечення Головного управління Національної гвардії України повідомив про свої плани закупити бойові сорочки, зимові штани і зимові куртки. Оскільки Нацгвардія досі не здійснювала публічних закупівель, ці придбання відбулися в рамках угод, до яких були запрошені різні компанії.

Неочікувано, серед трьох закритих закупівель, крім відомих в Україні виробників, з’явилася фірма з Миколаївщини "Трейд-Прім" депутата Миколаївської обласної ради Тахіра Садрідінова. Ця компанія, існувала на ринку всього два роки і взагалі спеціалізувалася на гуртовій торгівлі овочами і фруктами.

І от вона, обійшовши швейних виробників ТОВ "МІК", ТОВ "АнВа" і ТОВ "ВІД" отримала усі три замовлення. Та й це ще не вся дивна ситуація. Як виявилося, двома днями раніше до оголошення про закупівлі військової частини 3078 з Київщини, Господарський суд Миколаївської області розглядав справу щодо стягнення пені з компанії за позовом також київської військової частини.

До речі, цим розслідуванням займалися колеги-журналісти з Nikcenter. Вони попросили Садрідінових прокоментувати ситуацію, як компанії, що їм належать, потрапили на закритий ринок оборонних закупівель та де вони брали форму для поставок Нацгвардії.

Під час розмови з журналістом директор "Трейд-Прім" Олександр Голян підтвердив, що їхня компанія не має свого виробництва. Військову форму вони закуповували у Туреччині. Він переконує, що ця форма була значно якіснішою, ніж та, яку пропонували українські виробники.

Та як це відбувалося насправді і до чого тут Олександр Білоус? Отож полковник Артем Шевчук, бувши тоді на посаді т.в.о директора департаменту логістики - начальника управління тилового забезпечення головного управління Національної Гвардії України запросив у власника патенту "Хижак" надати креслення у векторному зображенні з координатами кольорів. Цей запит він мотивував тим, що вітчизняні виробники не мають можливості виготовляти дану тканину, а тому будуть її закупляти за кордоном.

Але ж компанія, яка виграла тендер пошиттям не займалася. До речі тканина, яку завозили не відповідала ТУ. Тоді Артем Шевчук та Іван Куруч, начальник служби з розвитку речового забезпечення відділу речового забезпечення управління тилового забезпечення головного управління Національної Гвардії України, цю тканину замінили на піксель ЗСУ та "Хижак".

У грудні 2022 року усі вимоги підписали представники тилу: Олександр Білецький, Артем Шевчук, Іван Куруч та Олександр Білоус. Але пізніше Білецький та Шевчук пішли у відставку.

І тому, далі на документі залишається уже лише підпис Олександра Білоуса, заступника командувача Національної гвардії України.

Отож, виходить так, що маючи власні круті розробки такі як "Хижак", їх не пускають у виробництво, а натомість закупляють дорогу та неякісну тканину.

Що задекларував Олександр Білоус

Проте це ще не всі цікаві історії про Білоуса. Щоб більше дізнатися про заступника командувача Нацгвардії варто лише заглянути до його декларації. І тут бачимо, що Білоус задекларував дві квартири та житловий будинок. На одну з квартир він набув права у 2019 році, а на другу в 2020 році в Болгарії.

Житловий будинок у Білоуса з 2011 року та земельна ділянка. А їздить чиновник на автомобілі Hyundai моделі Santa Fe 2021 року випуску. І ціна такого автомобіля 1 566 000 грн.

Крім того, Білоус має готівкових коштів 1 500 000 у гривнях, 100 000 в EUR та 90 000 в USD.

Але найцікавіше не тут. Варто звернути увагу на статки його дружини Скрипки Людмили Миронівни. В декларації вказано, що вона має 5 квартир, придбаних з 2016 по 2021 рік.

Крім того, на Людмилу Скрипку також задекларовано два незакінчених об'єкти будівництва на правах орендатора в Східницькій селищній раді.

Чи варто нагадувати, що Східницька селищна рада розташована у Львівській області і це курортне місце.

Тож, як бачимо, заступник командувача Нацгвардії далеко не бідна людина і цікаво, як свої статки він нажив перебуваючи на посаді державного службовця працюючи керівником департаменту логістики Головного управління Нацгвардії України.

Читайте також

1