Здорова зимова заготовка: як правильно заморожувати продукти вдома

Медики все частіше рекомендують не варити варення
Здорова зимова заготовка: як правильно заморожувати продукти вдома
Фото: pixabay
14 Вересня 2023, 23:42
читать на русском

Осінь - активний період для господарок, які готують запаси на зиму. Однак медики все частіше рекомендують не варити варення та не консервувати, а заморожувати свіжі ягоди, фрукти та овочі, переконані, що це сприятиме збереженню максимальної кількості вітамінів та мікроелементів.

Заморожування є ефективним способом зберегти корисні властивості продуктів, але важливо робити це правильно. Як саме заморозити овочі, ягоди і фрукти в домашніх умовах - розглянемо цей процес докладніше.

Будь-які фрукти і ягоди передусім потрібно промити і просушити, але не на сонці. Крім того, у ягодах важливо ще й не забути видалити плодоніжки. Після цього їх можна різати на шматочки або робити пюре.

До прикладу, якщо ви хочете заморозити персики, то краще зробити пюре, тоді збережеться більше вітамінів. Інша справа абрикоси або сливи. Їх можна різати на шматочки або половинки.

Деякі фрукти перед заморожуванням навпаки рекомендують термічно обробити. Зокрема, це стосується груш, з яких потрібно видалити серцевину, порізати і проварити протягом декількох хвилин в солодкій воді.

У жодному разі не виливайте сироп, його краще заморозити разом з фруктами.

Смородину, малину, полуницю можна заморожувати як у цілому вигляді, так і перетерши з цукром. А черешні та вишні – з кісточками і без.

Якщо ви заморожуєте болгарський солодкий перець, то потрібно видалити з нього серцевину і плодоніжки. Окремо можна підготувати перець для салату чи рагу,  порізавши його на дрібні шматочки або соломкою.

А от перед тим, як заморозити цвітну капусту або брокколі, їх потрібно проварити кілька хвилин у підсоленій воді. Кабачки можна заморожувати, порізавши їх на кубики, шматочки або ж соломкою, але обов’язково потрібно злити сік.

Зовсім інша справа баклажани. Зазвичай, їх нарізають кружечками, посипають сіллю і через 30-40 хвилин запікають в духовій шафі або проварюють, щоб зникла гіркота.

Зелень перед заморожуванням промивають теплою водою, просушують подрібнюють і кладуть у морозильну камеру.

У чому заморожувати

  • пакети із застібкою;
  • пластикові контейнери з кришками (підійдуть для овочів, фруктів, грибів та ягід);
  • пластикові пляшки (підійдуть для пюре);
  • силіконові формочки для випікання чи формочки для льоду (підійдуть для пюре і зелені  з оливковою олією).

Заморожені продукти краще зберігати в окремому ящику морозильної камери.

Читайте також