Зеленський вніс до Ради законопроєкт про продовження воєнного стану і мобілізації

Воєнний стан буде продовжено до 14 травня
Головне
Зеленський вніс до Ради законопроєкт про продовження воєнного стану і мобілізації
Війна в Україні, ЗСУ / Фото: t.me/V_Zelenskiy_official
5 Лютого 2024, 13:35
читать на русском

Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради ініціативу про продовження загальної мобілізації та воєнного стану.

Відповідні законопроєкти №10456 та №10457 зареєстровані на сайті ВРУ.Термін дії воєнного стану та мобілізації закінчується в Україні 14 лютого, тож президент пропонує продовжити їх на 90 днів – тобто до 14 трав.

Зазначимо, що починаючи з 24 лютого 2022 року воєнний стан і загальну мобілізацію в Україні вже неодноразово продовжували. З урахуванням сьогоднішніх голосувань - це вже вдесяте.

Довідка: Воєнний стан в Україні ввели через повномасштабну збройну агресію Росії. Це особливий правовий режим, що передбачає надання органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози.

Загальна мобілізація ‒ це оперативний механізм поповнення лав Збройних сил, який проводиться одночасно на всій території України. У цей період мобілізації підлягають усі громадяни віком від 18 до 60 років (переважно чоловіки), які можуть виконувати військовий обов’язок.

У першу чергу комплектування бойових військових частин проводиться за рахунок резервістів, колишніх учасників АТО і ООС, з поступовим нарощуванням чисельності підрозділів за рахунок військовослужбовців та військовозобов’язаних, які проходили службу.

Мобілізованих, які не проходили військової служби на першому етапі направляють для здійснення фахової підготовки до навчальних центрів. Після завершення якої, вони вибувають для комплектування підрозділів, що ведуть бойові дії.

Як відомо, новий законопроект про мобілізацію вже зареєстрований в парламенті. Кабмін вніс документ до Ради 30 січня після доопрацювання. Головні тези оновленого законопроєкту можна прочитати тут.

1