Земля уповільнює обороти: у добі стане 25 годин

Той факт, що Земля поступово "пригальмовується", відомий досить давно.
Земля уповільнює обороти: у добі стане 25 годин
Сонце і Земля
2 Грудня 2023, 21:50
читать на русском

Швидкість обертання Землі поступово сповільнюється, і приблизно через 200 мільйонів років тривалість однієї доби становитиме 25 годин. Про це розповіли вчені з Мюнхенського технічного університету, які намагаються покращити точність вимірювань цього процесу.

Як пише earth.com, в епоху динозаврів (тобто 200 мільйонів років тому) доба тривала лише 23 години, а 1,4 мільярда років тому — лише 18 годин 41 хвилину.

Дослідники Мюнхенського технічного університету запустили тривалий експеримент, заснований на використанні кільцевого лазера, аби точно вимірювати обертання Землі і відстежити динаміку зміни швидкості цього обертання.

Цей лазер працює в спеціально розробленій камері під тиском, закопаній на глибині 6 метрів під землею. Він складається з лазерного кільцевого гіроскопа та "іподрому" шириною близько 4 метрів, ретельно відкаліброваних, щоб зовнішні фактори мінімально впливали на показання лазера.

Пристрій використовує складну систему лазерів і дзеркал для точного визначення відхилень у швидкості обертання Землі. На ці відмінності вказують коливання частот між двома лазерними променями, причому більші розбіжності вказують на швидше обертання. Головним досягненням  поточного експерименту є істотне підвищення точності вимірювань у порівнянні з попередніми дослідженнями.

"[Розуміння] динаміки обертання важливе не тільки для астрономії, воно також нам терміново потрібне для створення точних кліматичних моделей і для кращого розуміння таких погодних явищ, як Ель-Ніньо. І чим точніші дані, тим точніші прогнози", — сказав керівник дослідницького проекту Ульріх Шрайбе.

Розуміння швидкості обертання планети неможливо переоцінити. Обертання Землі прямо впливає на клімат і погоду через так званий "Ефект Коріоліса" – інерційне переміщення повітряних і водних мас, прямими та опосередкованими наслідками якого зокрема стають циклони, пасати, океанічні течії та інші природні явища.

Читайте також

1