Жовті дощі накрили Україну: що це таке і чи небезпечні вони

"Брудні" дощі - це звичайний дощ з частинками пилу із Сахари
Важливо
Жовті дощі накрили Україну: що це таке і чи небезпечні вони
24 Квітня 2024, 19:47
читать на русском

Рятувальники розповіли, чи є небезпечним для людей "брудний" дощ. Його помітили в Україні 24 квітня.

Про це повідомляє  ДСНС України.

"Рятувальники наголосили, що тривалі опади вимивають пил з атмосфери, внаслідок чого метеостанції фіксують кольоровий (жовтих відтінків) дощ, який не несе ніякої загрози", - йдеться у повідомленні.

За інформацією Укргідрометцентру, природне явище прослідковується над південними та центральними районами України та поширюється на північ.

"25-26 квітня пил залишатиметься в атмосфері над Україною. 27 квітня повітряні потоки зміняться, повітря після дощів очиститься", - додали рятувальники.

Нагадаємо, 24 квітня в Одеській, Миколаївській, Вінницькій, Київській областях було зафіксовано "брудний" (жовтий) дощ.

Його колір ближче до рудого і виник він через пил з Сахари, який після кінця березня-початку квітня знову прийшов в Україну разом з циклоном, який і приніс опади.

23 квітня циклон на Середземному морі виніс на Балканський півострів пил та пісок з Сахари. Зливові дощі "змили" більшу його частину на територію Греції та Болгарії. Оскільки висотні повітряні потоки мають західний переніс, циклон з Європи дійшов і до території України.

Нагадаємо, 1 квітня до України прийшла перша порція пилу із Сахари. Він може бути шкідливим для людей з респіраторними захворюваннями, осіб похилого віку та дітей. Українців закликали зачиняти вікна та попередили про шкідливість пилу для людей з респіраторними захворюваннями, осіб похилого віку та дітей.

1