Керуючи Черкаською областю Скічко може зіткнутись з проблемами, які не зможе розв’язати

Володимир Фесенко

Політолог

Керуючи Черкаською областю Скічко може зіткнутись з проблемами, які не зможе розв’язати
Олександр Скічко (Фото: УНІАН)
20 Січня 2021, 15:27
читать на русском
Регіон дуже складний і перед новим очільником області дуже не прості виклики

Олександр Скічко є народним депутатом, членом фракції “Слуга народу”. Він є людиною, яку особисто знає президент Володимир Зеленський. Саме це обумовлює певну довіру до нього.

Чи можливо керувати областю без досвіду

Однак, чи зможе така людина, яка не має досвіду державного управління, буди ефективно головою облдержадміністрації - це питання відкрите. Буває по різному. Для прикладу, Віталій Кличко (досьє) не мав досвіду держуправління, але як ми побачили, кияни продовжують йому довіряти. Скічко може зіткнутись з проблемами, які не зможе розв’язати.

Специфіка Черкаської області

Черкаська область складна. Ми пам’ятаємо, що сам мер Черкас (Анатолій Бондаренко - ред.) дуже своєрідний персонаж, у якого дуже непрості та суперечливі стосунки з центральною владою. Та і сама область вже давно, за різних президентів, з початку 2000-х, ще за часів Леоніда Кучми та і досі - один з найскладніших і суперечливих регіонів країни в політичному сенсі.

Там іде боротьба різних бізнесових кланів, жодна з політичних сил там не домінує, ситуація достатньо швидко може змінюватись. Тому регіон дуже складний і перед новим очільником області дуже не прості виклики.

Особливості кадрової політики Зеленського

Зверну увагу на особливості кадрової політики Зеленського. Він не просто довіряє окремим працівникам своєї команди. Якщо він бачить, що ця людина виявляється неефективною - він міняє голів ОДА. Ми це бачили неодноразово. Тож Скічко пішов на певний ризик, оскільки мандат народного депутата є більш стабільним ніж голови ОДА.

Чому Зеленський обрав Скічка

Те що президент особисто знає Олександра Скічка - дає певну довіру до нього. Особисте знайомство це важливий момент в політиці, а у нашій взагалі один з визначальних. У нас дуже рідко буває, коли призначають на посади тих, кого не знають, або кому не довіряють. Звичайно, на посади керівників районних, а іноді й обласних адміністрацій можуть призначати тих, кого не знають особисто, але якщо все ж є особисте знайомство - до такої людини більше довіри. Особливо з боку такого президента, як Зеленський.

На сьогодні цей чинник є визначальним, усе інше - питання відкрите. Чому він сам захотів? Якби я був його політичним радником, я б йому не радив, тому, що це дуже складний регіон і ризики, що через певний час його можуть замінити достатньо високі. Однак він погодився. Зі Скічко, наскільки я розумію, пов’язані певні бізнес-інтереси. Можливо це вплинуло на рішення. Наразі запитань більше ніж відповідей.


КОНТЕКСТ: Кабінет міністрів України погодив кандидатуру Олександра Скічка на посаду голови Черкаської обласної державної адміністрації.

1