Наскільки серйозно майнінг біткоінів шкодить планеті

Богдан Прилепа

Експерт по блокчейну

Наскільки серйозно майнінг біткоінів шкодить планеті
біткоїн Фото: Karolina Grabowska з Pexels
18 Травня 2021, 13:21
читать на русском
Нещодавно Ілон Маск актуалізував цю тему

Компанія Tesla припинила продавати електрокари за біткоїни через те, що майнінг BTC шкодить екології. Ця новина не тільки обвалила ринок криптовалют, а й змусила вчергове замислитися - як розв'язати проблему, яка вже розрослася до світових масштабів?

Ілон Маск проти майнінгу

Виробник електромобілів компанія Tesla 13 травня несподівано заявила, що припиняє реалізовувати автомобілі за біткоїни. Продажі стартували 24 березня і тривали менш як два місяці.

Власник підприємства бізнесмен Ілон Маск пояснив, що майнінг біткоїнів розрісся до таких масштабів, що споживає більше електроенергії ніж деякі країни.

(Дані Кембридзького індексу споживання електроенергії)

Компанія обіцяє змінити гнів на милість тільки в тому випадку, якщо майнінг біткоїнів стане більш екологічним.

"Досить дивно, що Ілон Маск не подумав про екологію, коли в березні почав приймати біткоїни. Про цю проблему відомо вже давно і схоже на те, що зміна вектора компанії сталася зовсім з інших причин", - розповів творець Bitcoin Ultimatum (BTCU) і співзасновник IT-компанії Prof-it Blockchain Богдан Прилепа.

Але майнінгом біткоїнів незадоволений не тільки Ілон Маск.

Чим біткоїни заважають Європі

Взимку 2019 року лідери країн Європейського союзу провели в Брюсселі зустріч, на якій домовилися рятувати екологію. Вони вирішили, що Європа повинна стати вуглецево-нейтральною до 2050 року. Тобто в найближчі 30 років Євросоюз хоче знизити викиди парникових газів до нуля. Завдяки цьому різко виріс попит на електромобілі, водневі вантажівки та потяги.

Але до чого тут біткоїни? Майнінг першої криптовалюти є серйозною перешкодою для досягнення цілей ЄС, вважає член правління Європейського центрального банку Фабіо Панетта.

Всьому виною велике споживання енергії при видобутку BTC і пов'язані з цим вуглецеві викиди. Чиновник вважає, що в цій ситуації може допомогти тільки жорстке регулювання та оподаткування криптоактивів.

Однак Богдан Прилепа не до кінця згоден з єврочиновником, бо за його словами, подібний крок буде "півзаходом" і не розв'яже проблеми.

"Технологія біткоїна заснована на алгоритмі Proof-of-Work, який вже давно застарів. Навіть Віталік Бутерін це визнає і тому переводить Ethereum на алгоритм Proof-of-Stake, який не споживає стільки електроенергії і є насправді екологічним", - зазначив він додавши, що проблема зі споживанням енергії біткоїнами нікуди не зникне.

Чому Майнінг споживає стільки електроенергії

Біткоїни можна видобувати тільки одним способом - за допомогою майнінгу. За цей процес відповідає мережа ASIC-майнер, розкидана по всьому світу. Ці пристрої вирішують складні математичні завдання, які своєю чергою генерують нові блоки в блокчейні, а також обробляють всі транзакції в мережі.

Всі ці девайси споживають величезну кількість електроенергії. Згідно з даними університету Кембриджу, мова йде про цифру в 97 тераватів на рік. Це рівносильно споживання таких країн як Казахстан або Нідерланди. Раніше цей показник не перевищував 73 теравати щорічно.

"Як майнінг шкодить екології? Все дуже просто - більшість майнінг-пулів, які добувають біткоїни, знаходяться в Китаї. А там енергію виробляють в основному електростанції, що працюють на вугіллі. Це найнеекологічніший вид палива. Для порівняння, більшість ТЕЦ в Україні працюють на газу і переходять на тверде паливо лише в крайньому разі", - пояснює Богдан Прилепа.

А може "корінь зла" не в майнінгу?

Представники криптоспільноти вважають, що проблема майнінгу перебільшена. Зокрема, творець криптовалюти Ethereum Віталік Бутерін стверджує, що видобуток золота шкодить навколишньому середовищу набагато більше, ніж видобуток біткоїнів.

Фахівці видання Joule провели дослідження і встановили, що майнінг майже ніяк не позначається на екології. Згідно з підрахунками, на видобуток криптовалюти припадає лише 0,2% від світового споживання енергії.

У фахівців Массачусетського технологічного інституту і Мюнхенського технічного університету, які також зацікавилися цим питанням, дані трохи інші. За словами вчених, мова йде всього про 0,5% від загального споживання електроенергії, що ніяк не загрожує екології. Вони вважають, що заводи та автомобілі забруднюють атмосферу значно сильніше.

Чи є альтернатива

Яким би не була шкода майнінгу для екології, вона все-таки є. І альтернативою традиційної електроенергії могли б стати поновлювані джерела. Це б знизило навантаження на атмосферу і здешевило видобуток криптовалюти.

"У майнерів є як мінімум чотири альтернативи: гідроелеткростанціі, геотермальна енергетика, вітряні та сонячні електростанції. Але всі вони не розв'яжуть проблему біткоїнів. Вихід в цій ситуації тільки один - світові потрібна нова криптовалюта, яка не буде шкодити природі", - підсумував Богдан Прилепа.

1